​Забраниха лаптопите в самолетите и на летището в Дубай ​

OFFNews 25 март 2017 в 12:03 4081 0

Забраната за внасяне на таблети и компютри в самолетните салони, наложена от САЩ за някои полети от арабски страни и от Турция, влезе в сила и за летището в Дубай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Забраната идва в момент на пиково натоварване за летището с най-висок международен пътнически трафик в света.

В Обединените арабски емирства идването на пролетта се празнува с удължена седмична почивка и летището в Дубай между петък и неделя се очаква да преминат близо 1,1 милиона пътници. За цялата година пък летищните власти очакват в Дубай около 89 милиона транзитни пътници.

Американските власти забраниха внасянето на лаптопи и таблети в салоните на самолетите от 9 въздухоплавателни компании, пристигащи от 10 международни летища, разположени в арабски страни и Турция, като се мотивираха с опасност от атентати.

Всичките осем държави, чиито летища и фирми обхваща забраната, са съюзнници или партньори на САЩ - Турция, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ и Мароко.

САЩ не уточниха колко време ще трае ограничението, но авиокомпанията "Емирейтс" със седалище в Дубай съобщи за АФП, че й е разпоредено да го прилага до 14 октомври.

След САЩ подобна забрана огласи във вторник и Великобритания; тя обхвана Турция и пет арабски страни - Ливан, Йордания, Египет, Тунис и Саудитска Арабия, но не и Дубай.

Въведената забрана се отнася и за електронните уреди, продавани в безмитните магазини на летището в Дубай.

За да уталожи недоволството сред клиентите си и по-специално пътуващите бизнесмени, "Емирейтс", която изпълнява всеки ден 18 полета от Дубай за САЩ, обяви, че въвежда безплатна услуга, чрез която пътниците ще могат да използват компютрите и таблетите си до самото влизане в самолета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови