Quantcast

"Забранено е да се посяга на Русия"

Клаус-Дитер Франкенбергер- FAZ/ DW Последна промяна на 30 ноември 2015 в 18:35 13021 42

Русия демонстративно забранява да ѝ се "посяга", но в същото време самата тя посяга на други, пише Клаус-Дитер Франкенбергер в коментара си.

Говорителят на Кремъл направо окачи забранителна табелка: „Забранено е да се посяга на Русия”. Който наруши тази забрана, веднага ще бъде наказан. Със санкции например, каквито бяха наложени току-що на Турция. Ами да, правилно! - ще кажат мнозина. Дали пък?

Дали Турция наистина посегна на Русия, когато свали един бомбардировач, навлязъл в турска територия, след като екипажът му многократно е бил призован да смени курса? Русия, която президентът Путин иска да въздигне до такова величие, че другите страни да треперят от страх и бързо-бързо да скланят главици, сега се прави на невинна жертва в един инцидент, предвиден отдавна от мнозина - доколкото Русия бомбардира противниците на Асад в непосредствена близост до турската граница.

Москва очевидно не вижда нищо нередно и в това да праща бомбардировачите си на полети по рисковани маршрути в Северна и Западна Европа, само за да демонстрира своята мощ. „На Русия не бива да се посяга”. Че мигар някой го прави или пък го желае? Но виж, самата Русия посяга на други. Например на Украйна.

Да, едва ли беше особено умно да се сваля руски самолет. Но в случая не Турция беше провокаторът.

Клаус-Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2015 в 13:50

Хора. като видите DW, спирайте да четете!Това си е чиста американска пропаганда, съжалявам че доста време ги четох!

01.12 2015 в 16:15

Коменданте оборване на поропагандни драсканици писани без всякакви доказателства е напълно безмислено. Нито едно от твърденията на впросната кифла не е доказано. Всички са писани във вонящи на жълто медии или са казани от политици на които им старчат рублите от джобовете. Или ако источника е американски от изртани от постовете им личности които в най добрия случай изказват лично мнение най - често дори то е извадено от контекста на казаното.

01.12 2015 в 15:25

Много е смешно как всеки път някой каже "Руснаците са киселяци", може да преброиш до 10 и се появява някой във фрума, който веднага пише "А САЩ да не би да не са киселяци?".
Обратното никога не се случва - някой да каже "САЩ са супер зле" и някой да се изцепи "Епа руснаците да не са по-добре?!".
Просто Русия не е мерна единица за нищо, освен за дивотии и пиене, не непременно в този ред.

01.12 2015 в 14:30

@sancho: Абсолютно си прав човек,точно затова мекеретата са "америанофили" на приказки а всъщност са абсолютни нагъзакита.
Днеска цицат от Козяк, утре ше цицат от китайското посолство, вдругиден-от марсианското и така, те не мислят, лаят квото им наредят господарите.

01.12 2015 в 14:28

@Краси: Когато не си съгласен с неква теза почваш да оборваш: първо,второ,трето и да показваш кое не е верно.
Така е малко като аз да ти кажа: Ти си ебати галфона човек.

Не че няма да е вярно де.

01.12 2015 в 12:43

Бирникь ама верно ли това е смислено писание. По - голям торлю гювеч от простотии отдавна никой не беше писал. Личи си, че авторката (ако тя го е писала, което много ме съмнява) е на заплата при руското посолство

01.12 2015 в 12:36

Не. много от тях не са продажници, просто са фанатизирани люде, по което не се различават много от религиоания фундаментализъм. Дори много пъти водещата им емоция е основана не толкзо на любов към Русия, колкото на омраза към Запада. Нищо, че омразата е чувство което те самоизяжда. А най-интересното е, че си мислят (или им е внушено), че ако човек критикува Русия и путинизма, значи обича Запада. Но човек е възпитан с калъп в главата си мисли, че и другите са като него.

01.12 2015 в 12:01

Всъщност предателите у нас не обичат русия, те просто са продажници. дали е Русия или Турция за тях няма значение, едната просто изглежда по-голяма и по-богата и затова.
Ако утре китайците нахлуят в русия, много от бг русофилите ще хванат клечки и ще почнат да цитират CCTV, вместо первый канал или RT.
Така както лесно замениха Изаура с Аси ...
Обикновени петоколонници.

01.12 2015 в 11:38

Ако обичахте България, поне толкова, колкото обичате Русия, щяхме да живеем в една много по-уредена страна! И още нещо: ние останалите не сме влюбени безрезервно в партньорите ни от НАТО. Просто знаем, че те са единствената гаранция да не ни предадете на Москва за една нощ!

01.12 2015 в 09:36

Не знам защо някои се въобразяват, че всичко публикувано в европейската преса си заслужава да се чете. Особено Дойче Веле и подобни. Ето например един доста по-смислен анализ, при това с български произход:
"Светлана Михова: Фереджето, ефенди!

Селекция анализи от мрежата, Споделено от мрежата · 29/11/2015 · 14:49

Кой можеше да очаква, че ще станем свидетели на такъв гаф. Един нелеп мурафет, и фереджето на старата ханъма Турция се свлече. Лъснаха всичките й нечисти помисли. Падна и забралото на славния рицар НАТО. Изпод него се подаде беззъбата сепната физиономия на баба Европа. У нас в НС на Местан ефенди му се размота тюрбанът, та не усети как сбърка ритъма, задаван и от тъпана на Анкара, и от бойната тръба на Брюксел. С една дума – резил.

Нямаше как безумният мерак на Ердоган да свали руския бомбардировач над Сирия да не разпали гнева на Русия и страховете на Европа. Всичко, което се видя под фереджето, отдавна бе известно, но нито Русия, нито Европа го изричаха на глас. Ясно бе, че Анкара участва в многомилиардната нефтена далавера с главорезите. Че на своя територия обучава и въоръжава бандитите, приютява ги и ги лекува – даже в частната клиника на щерката на Ердоган. Че не другаде, а там се секат монетите на т.нар. „Ислямска държава“. Че покровителства един от най-големите пазари за човешки органи. Че с бежанските тълпи организира „хуманитарен джихад“ срещу Европа. Че е отворила печатница за фалшиви сирийски паспорти.

Москва и Брюксел се опитваха дипломатично да вразумят фанатичния турски лидер. Държаха се с него като с възпитан човек, а той им подложи динена кора. И за Русия – с нейното вековно съжителство с мюсюлманския свят, и за Европа – с нейния богат колониален опит, подобно лекомислие изглежда необяснимо. И едната, и другата би трябвало да са наясно с вероломния нрав на ориенталските владетели.

В Анкара обаче също правиха криви сметки. За да стане ясно от какъв зор му трябваше на Ердоган да сваля руския самолет, трябва да се прелисти дългата епикриза на днешното психическо състояние на неоосманистката власт. Преди десетина години Ердоган и Башар Асад бяха заклети ортаци, дружаха държавите, жените им ходеха заедно на пазар. Пукна обаче Арабската пролет и сложи край на достлука. По това време турчинът вече бе разбрал, че Европа го лъже и няма да го пусне отвъд Марица и Босфора. Геополитическата му амбиция бе поокастрена, но не изгасна. Погледът му до днес шари на север и изток – към кримските татари и мюсюлманите в Кавказ и Средна Азия.

Близката цел обаче остава Близкият изток. Въобразил си бе, че „Мюсюлманските братя“, чиято посестрима е и неговата Партия на справедливостта и развитието, ще оглавят една огромна възкръсваща шериатска общност и той ще бъде на върха. Нареди на Асад да отстъпи половината от местата в правителството си на „Мюсюлманските братя“. Сириецът отказа и се превърна в най-лют враг. Така топлите чувства се прехвърлиха към ИДИЛ. Ислямистите му станаха инструмент за постигане на голямата неоосманистка мечта.

След намесата на Русия в кризата и тоз копнеж взе да помръква. За първи път от четири години терористите започнаха да губят аскер и територии. От седмица гори и петролната им далавера, контролирана лично от сина на Ердоган. Кюрдите в Сирия и Ирак де факто вече си извоюваха автономия. Все по-явен става кошмарът с кюрдите в Диарбекир. Надига се силата на Иран, лидерството се изплъзва. И Ердоган реши да удари. Без да се съветва с Брюксел. Иска да контролира граничната ивица от сирийска страна, за да остане свободна за вандалите и контрабандата. Прояви бабаитлък, за да стресне Русия и Европа, които са на път да се съюзят.

Ефектът бе обратен. Москва засилва ударите, кани се да свие важни съвместни проекти, да отреже облагите на привилегирования досега турски бизнес в Русия. Турската интелигенция и предприемачи започват да роптаят. И най-лошото, което в НАТО не могат да простят на Ердоган – той докара руските ракети С-400 в Средиземно море. За първи път мегаломанът трябваше да чуе открито какво си мислят съюзниците за него. Освен медиите, на критика го удариха и политиците. Вицеканцлерът Зигмар Габриел го нарече непредсказуем, а бившият командващ НАТО в Европа Уесли Кларк се съгласи с Путин, че Ердоган е съдружник на терористите. За да прикрият безсрамието на азиатския си член, атлантиците само повтарят, че той имал право да се защитава. Същевременно го удариха на молба към Русия – сакън скандалът да не се разгори. Жалка история. Няма как – това са ни съюзниците.

И депутатското тяло си го бива. Тоест хич не го бива. Дори не усеща накъде духа вятърът. Вихри се Местан ефенди от трибуната. Сякаш, като е хванал за пеша старата ханъма Турция, се изпълва с политически тестостерон. Плещи, плюе по Русия, повтаря лъжите на Ердоган. Имал бил информация. Каква, откъде? Анкара за 2 дни 20 пъти се обърна. Дава акъл Местан кой и как да се бие срещу ИДИЛ. Иска координация с НАТО. Не е ли чул, че пактът не участва колективно в тази битка – само който иска. За каймак отиде в БАН на премиера на книгата на премиера Давутоглу – идеолог на неоосманизма. Предлагаше се заглавието „Стратегическа дълбочина…“ В нея се гмурна Местан ефенди в сгодната и сходна компания на турския посланик.

Много нещо лъсват, когато падне фереджето."