За първи път в Израел: Откриха надпис на 2500 г. с името на Дарий Велики, благодетелят на втория храм в Йерусалим

Александра Маркарян 03 март 2023 в 09:00 8298 0

Надписът с името на Дарий

Снимка Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority

Надписът с името на Дарий.

2500-годишен надпис с името на персийския цар Дарий Велики (Дарий I) бе открит в Израел, съобщиха Институтът за библейска археология и Министерството на външните работи на държавата. Думите на арамейски език са гравирани върху глинена плочка и гласят „24-та година на Дарий“, тоест 498/7 г. пр. Хр.

Тя представлява първото откритие където и да било в Израел на надпис с името на Дарий Велики - благодетелят на изграждането на втория храм в Йерусалим след разрушаването на първия Соломонов храм. Историята описва старозаветната книга „Ездра“, чиито пета и шеста глава се развиват изцяло през първите години от управлението на Дарий I.

Дарий Велики е баща на Ксеркс - персийският цар, за който разказва библейската книга "Естир" - и това го прави тъст на царица Естир.

Откритието

През декември 2022 г. Ейлон Леви, международен медиен съветник на президента на Държавата Израел Исаак Херцог, и неговият приятел Яков Ашкенази попадат на малка керамична плочка с гравирани букви в Националния парк Тел Лахиш в Южен Израел. Двамата съобщават за откритието си на Израелската служба за антики и остраконът е изследван в лабораторията на службата и от д-р Хагай Мисгав от Еврейския университет в Йерусалим. За тяхна изненада се оказва, че това е рядка находка, свидетелстваща за персийската царска администрация в Лахиш през Ахеменидския период, от началото на пети век преди Христа.

Гравираният остракон е намерен в района на сложна административна сграда от персийския персийския период, построена върху подиума на разрушения дворец-крепост на юдейските царе. Тя е открита при разкопки в Тел Лахиш през 30-те години на 20. век, осъществени от британска археологическа експедиция.

Библейският Тел Лахиш, голям укрепен град, се намира на на около 40 км югозападно от Йерусалим. В библейските времена той е смятан за "втория град" на Юда след Йерусалим и продължава да функционира като важен обект и през последвалия персийски период.

Резиденцията от персийската епоха се е простирала на голяма площ и се е състояла от сложни зали и дворове с величествен вход с колонен портик в персийски стил. Днес на мястото са останали само основите на колоните, тъй като британската експедиция е демонтирала останките на сложната персийска сграда, за да разкопае лежащия в основата ѝ дворец-крепост на юдейските царе.

Плочката може да е била нещо като административна бележка, подобна на разписка за стока или за нейното изпращане – предполагат изследователите Саар Ганор от Израелската служба по антиките и д-р Хагай Мисгав от Еврейския университет в Йерусалим, цитирани от външното министерство на Израел.

Областта Лахиш е плащала данъци, включително със земеделска продукция, на персийската административна система. Градът е отговарял за събирането на данъци за хазната на персийския цар. Данъците са били събирани и изпращани в централната административна сграда, а изписаната плочка може да е служила като бележка за изпращане, написана от служител в склада. Тази кратка бележка може би е един от най-ранните административни надписи от персийския период, открити в страната.

"Удивително е, че посетителите на обекта се натъкват на такъв рядък надпис, "съживяващ" познатия ни от изворите персийски цар Дарий! - казва Ели Ескузидо, директор на Израелската служба за антики. - Неговият син цар Ксеркс никога не би могъл да си представи, че ще открием доказателства за баща му в Израел 2500 години след драматичните събития в неговия царски двор!"

Храмът

Храмът на Соломон е разрушен от Навуходоносор през 586 г. пр. Хр. С възкачването си през 538 г. Кир заменя старата асиро-вавилонска политика с политика на толерантност и това дава възможност на евреите да възродят религиозните си ритуали. Кир издава указ за възстановяването на храма, което се случва години по-късно, при Дарий I.

Дарий Първи от династията на Ахменидите управлява Персийската империя от 522 до 486 г. пр. Хр. По време на дългото му владичество империята се разширява и този процес достига най-големия си размах при сина му Ксеркс, който управлява по-голямата част от древния свят.

През втората година от управлението на Дарий (519 г. пр.Хр.) той разрешава на евреите да възстановят храма в Йерусалим в съответствие с указа на Кир. То започва и е завършено в рамките на три години.

"Нека юдейският управител и юдейските старейшини да построят този Божи дом на мястото му", пише Дарий на персийският управител Татенай (Ездра 6:7) в свой указ. Впоследствие Дарий издава нов указ, който изисква никой да не спира работата на евреите.

Вторият храмът е окончателно завършен през шестата година на Дарий, 18 години преди да бъде изписан този наскоро открит остракон.

Размерите на сградата на втория храм вероятно са били същите като тези на Соломоновия, въпреки че в началото сградата очевидно е била лишена от орнаменти. Вероятно защото сградата е била по-малко украсена, старейшините, които са виждали предишния храм, са плакали при вида на неговия наследник, за което свидетелстват и Ездра, и историкът Йосиф Флавий, пише https://jewishencyclopedia.com/.

Този втори храм е разрушен през 70 г., по времето на римския император Тит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша