''Всички пътища са блокирани. Те стрелят по хората'' - записан разговор за блокадите на ''Хамас''

Разговорът е записан и разпространен от IDF

Кристина Минчева 26 октомври 2023 в 14:54 12130 4

Войната в Израел

Снимка IDF/ X

""Хамас" насилствено пречи на техните цивилни да се преместят в южната част на Газа за тяхната собствена безопасност", описание към снимката, публикувана в "Х" от IDF.

"Хамас" продължава да възпрепятства жителите на Ивицата Газа, които трябва да се преместят в безопасна зона, твърди отделът на говорителя на Израелските отбранителни сили (IDF/ЦАХАЛ), цитиран от Jerusalem Post.

На 14 октомври IDF показа кадри, на които се вижда как "Хамас" се опитва да блокира евакуацията на палестинците от северната част на Ивицата Газа, като поставя блокади по пътищата, определени за евакуация.

На 26 октомври отделът на говорителя на Израелските отбранителни сили предаде, че разузнавачи са призовали десетки палестинци да се евакуират, но разговорите разкриват, че терористичната организация блокира пътищата за достъп до южната част на Ивицата.

В записан разговор, разпространен от говорителя на IDF между офицер и жител на Ивицата Газа, се разбира, че хората не могат да се движат поради блокадите на "Хамас". Това твърди самият жител.

"Всички пътища са блокирани. Хората вървят пеша и просто ги връщат у дома. Те стрелят по хората, които искат да си тръгнат“, споделя жителят на Газа.

От транскрибирания разговор става ясно, че офицерът се обажда на мъжа с призив да се евакуира към Хан Юнис (вторият по големина град в палестинския анклав, който се намира в южната му част и е на 8 км от границата с Египет), но жителят на Газа му обяснява, че улица "Салах ал-Дин" е блокирана и той не може да напусне дома си.

Ето транскрипцията на разговора, разпространена от говорителя на IDF:

Жител на Газа : Ало?

Говорител: Мохамед?

Жител на Газа: Да.

Говорител: Как си?

Жител на Газа: Да.

Говорител: Аз съм офицер от IDF. За да гарантирам Вашата лична безопасност, моля Ви незабавно да се насочите към Хан Юнис.

Жител на Газа: Накъде?

Говорител: Незабавно към Хан Юнис. Не искам да бъдете застрашени, затова Ви казвам да отидете при Хан Юнис.

Жител на Газа: Всички пътища са блокирани.

Говорител: Където сте сега, е опасно. Имате нужда... къде е блокирано? Кой блокира пътя? "Хамас"?

Жител на Газа: Да.

Говорител: Какво?

Жител на Газа: Да... правилно.

Говорител: Къде са блокирали пътя?

Жител на Газа: На улица "Салах ал-Дин".

Говорител: "Салах ал-Дин"?

Жител на Газа : Да.

Говорител: Как са блокирали пътя?

Жител на Газа: Те просто връщат хора у дома.

Говорител: Поставят ли коли? Полиция или...

Жител на Газа: Да, да.

Говорител: Как точно? Моля, обяснете ми, видяхте ли това със собствените си очи?

Жител на Газа: С превозни средства... хората вървят пеша и просто ги връщат обратно у дома.

Говорител: Как са блокирали пътя? Моля, обяснете ми го.

Жител на Газа: Те стрелят по хората.

Говорител: Как стрелят? Те стрелят по хора, които искат да напуснат?

Жител на Газа: Да, да, да.

На 12 октомври Израелската армия информира Организацията на обединените нации, че всички, които живеят северно от Вади Газа трябва да се преместят в Южна Газа в рамките на следващите 24 часа. Тогава ООН се противопостави на искането като невъзможно за изпълнение, без да бъде предизвикана хуманитарна катастрофа. "Хамас" също се противопостави, но Израел настояваше за това с цел безопасността на цивилните, поради планираната голяма сухопътна операция, която все още не е в ход.

В отговор на израелското искане "Хамас" призова жителите на северните територии на Ивицата Газа да не се евакуират с аргумента, че то е израз на „психологическа война“ от страна на ЦАХАЛ.

Въпреки изявленията на "Хамас", кадри от Ивицата показаха десетки хиляди, които бягат от Северна Газа. Тогава израелските медии съобщиха, че до вечерта на 13 октомври приблизително 400 000-600 000 души са поискали да се евакуират.

Видео и снимки, споделени от ЦАХАЛ на 13 октомври, показват големи предмети, поставени по пътищата. Според IDF те са сложени от "Хамас" и блокират пътищата, докато десетки хиляди хора се опитват да се евакуират.

Израел подготви сухопътната си офанзива в отговор на нападението от 7 октомври, когато терористите на "Хамас" нападнаха изненадващо Южен Израел и избиха повече от 1400 мирни жители, част от които - по особено мъчителен начин, включително бебета, жени, старци. Част от хората са били запалени живи, други са били обезглавени.

В отговор Израел обяви война на "Хамас".

Рано тази сутрин израелските отбранителни сили (IDF) отново съобщиха, че са атакували множество цели на "Хамас" в северната част на Ивицата Газа.

Те са публикували и видеозапис от нощната акция в Х (преди Туитър). На него се виждат бронирани превозни средства, преминаващи през пясъчна гранична зона. На кадрите се забелязва булдозер, който изравнява част от повдигнат бряг, танкове стрелят със снаряди и се виждат експлозии близо до или сред редица повредени сгради.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

4

Гьорче2

26.10 2023 в 19:28

Ердо пак се опитват да си Вдига ЦЕНАТА за Пазарлък, ама Тоя ПЪТ да не се НАИГРАЕ от много Алъшвериш.....

318

3

Valioka

26.10 2023 в 17:22

Значи, леко встрани от поста - добре би било Ердоган да стои настрана от конфликта. Защо? Защото това което възпира Израел да размаже Хамас за 24 часа, е бърборенето на международната общност и разбира се пазенето живота на цивилни от страна на евреите. Ако Ердо се намеси, ще се нагласи, защото пазенето на какъвто и да било живот няма да има никакво значение за Израел...

345

2

Джендо Джедев

26.10 2023 в 16:14

Хамас - приятелите на народа на Газа... :D

400

1

демотиватор

26.10 2023 в 15:15

Е ми позабави се Израел с "Железни мечове" и ето...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки