Враждуващи групи влязоха в сблъсъци в Севастопол

OFFNews 09 март 2014 в 14:01 7861 25

Враждуващи групи са влезли в сблъсъци в кримския град Севастопол след шествие в подкрепа на новото правителство на Украйна.

Според BBC проукраински активисти са били бити от подкрепящи руската намеса групи по време на митинг в Севастопол. Те били нападнати с въоръжени с камшици и прътове хора, облечени в казашки униформи. Според АФП шествието било нападнато от около 100 проруски демонстранти.

На практика Крим е под тотален контрол на руски военни части, като по непотвърдени данни руските сили вече държат 11 гранични пункта.

Разразилите се сблъсъци в Севастопол станаха по време на митинг, в който близо 200 души отбелязаха 200-годишнината от рождението на украинския поет и национален герой Тарас Шевченко.

По време на провеждащите се в Киев тържества по случай 200-годишнината от рождението на Тарас Шевченко, премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че в момента страната му се сблъсква с най-трудните препятствия за цялата история на своята независимост, предаде ИТАР-ТАСС. По думите му, отговор на настоящите събития трябва да станат единството, целеустремеността и вярата, че избраният път е верен. Той обеща „да не отстъпи и сантиметър от украинската земя” и да направи всичко възможно за мирното разрешаване на конфликта.

„Това е нашата земя. Няма да дадем и сантиметър от нея. Русия и нейният президент трябва да знаят това”, каза премиерът, след като руски сили и проруски въоръжени лица завзеха контрола над Кримския полуостров.

В същото време няколко хиляди души се събраха на централния площад в кримската столица Симферопол в подкрепа на референдума за присъединяване на Кримската република към Русия. Кримският премиер Сергей Аксенов призова хората да гласуват на 16 март за победа, а председателят на парламента Володимир Константинов заяви, че тогава народът на Крим ще се върне в родината си. Подобни акции в подкрепа на референдума се провеждат и в Севастопол, Евпатория и Керч. 

Временният украински премиер Арсений Яценюк отново се зарече, че Украйна няма да отстъпи и сантиметър от територията си. Яценюк говори на митинг по повод годишнината от рождението на украинския национален герой Тарас Шевченко.

Това е нашата земя. За нея са проливали кръвта си нашите бащи и прадеди. Затова няма да отстъпим и един сантиметър от земята на Украйна. Нека го знае цяла Русия и президентът й.

В началото на правителственото заседание Яценюк заяви, че ще отиде в Съединените щати тази седмица, за да обсъди сблъсъка с Русия за украинската автономна република Крим, съобщи Ройтерс. "Отивам в Съединените щати за срещи на високо равнище за
уреждане на ситуацията в нашите двустранни и многостранни отношения", заяви Яценюк без да посочи конкретни дати, нито повече подробности за визитата.

В телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Крим е част от Украйна и Москва трябва да избегне ескалацията на напрежението в региона.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews