Хиляди руски войници окупираха Крим и превзеха гранична служба

OFFNews 08 март 2014 в 10:46 7450 44

Хиляди руски военнослужещи окупират украинската автономна област Крим. Киев казва, че те са 30 000, според Пентагона са около 20 000.

Стотици руски войници пристигнаха днес в около 50 военни камиона в база близо до столицата на Крим Симферопол и се присъединиха към вече присъстващите там руски войски.

Руски военнослужещи завзеха с щурм отдела на украинската гранична служба в кримския град Щелкино, предаде УНИАН, позовавайки се на Държавната гранична служба на Украйна. Въоръжени руски спецчасти са проникнали в граничното подразделение тази нощ. По време на нападението те са нанесли побой на дежурния в базата и са завзели стаята, където се съхранява оръжието, съобщават от ведомството. Нападателите са проникнали и в помещенията, където са настанени семействата на военнослужещите.

По информация на CNN руски кораби на Черноморския флот блокират украински кораби. Въоръжени лица отказват да допуснат военни наблюдатели на територията на Крим. Има съобщения, че проруски военнослужещи са разбили вратите на украинска база.

В същото време външният министър на Русия Сергей Лавров предупреди Вашингтон да не предприема необмислени стъпки, които неизбежно биха ударили САЩ като бумеранг и биха накърнили американско-руските взаимоотношения.

Изказването на руския дипломат дойде по време на телефонен с американския държавен секретар Джон Кери.
„В съответствие с поръченията на президентите Путин и Обама, които по-рано обсъдиха по телефона обстановката в Украйна, външните министри се разбраха да продължат разглеждането на проблематиката на острата политическа криза в страната”, съобщиха от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!