Връчиха Нобеловата награда за мир. 'Руският народ ще отговаря за тази срамна страница от своята история'

OFFNews 10 декември 2022 в 16:59 6902 1

Нобелова награда за мир

Снимка БТА / АР

В събота в Осло беше връчена Нобеловата награда за мир.

Председателят на обявената извън закона в Русия правозащитна организация „Мемориал“ Ян Рачински разкритикува „безумната и престъпна“ война на президента Владимир Путин в благодарственото си слово при връчването на Нобеловата награда да мир в норвежката столица Осло в събота, съобщи CNN.

Рачински разказа, че съпротивата срещу Русия при Путин е наричана фашизъм и това се е превърнало в „идеологическо оправдание за безумната и престъпна агресия срещу Украйна“.

Мемориал, една от най-известните и уважавани групи за правата на човека в Русия, работи за разобличаване на престъпленията и жестокостите от епохата на сталинизма в СССР повече от три десетилетия до закриването й от Върховния съд на руската федерация в края на миналата година.

Тази година Нобелевският комитет удостои с Наградата за мир правозащитни групи от Русия и Украйна – „Мемориал“ и Центъра за граждански свободи, както и лишения от свобода беларуски адвокат Алес Бялецки, основател на правозащитния център „Вясна“. От името на Бялецки наградата му получи неговата съпруга Наталия Пинчук.

Пинчук произнесе реч, в която разказа за преследването на правозащитници и опозиционно настроени граждани в Беларус, а след това прочете фрагменти от размисли и съчинения на намиращия се в беларуски затвор Бялецки, на когото не е било позволено да предаде текста на нобелевското си слово.

„Днес в затвора е цялата Беларус. Там лежат журналисти, политолози, профсъюзни лидери, сред тях има много мои познати и приятели… Съдилищата работят като конвейр, осъдените ги карат в затвора, а на тяхно място идват нови вълни политзатворници“

„Ние мечтаем да построим нашето общество по-хармонично, спрадевливо и усещащо нуждите на своите синове и дъщери. Да постигнем независима, демократична Беларус, свободна от чуждестранна принуда. Ние мечтаем, това да е страна, пълна с топлина, в която да е привлекателно да живееш.“

„Аз съм правозащитник и поради това привърженик на ненасилствената съпротива. По натура не съм агресивен човек, винаги се старая да се държа отговорно. Но признавам, че доброто и истината трябва да умеят да се защитят“.

След Бялецки наградата получи Ян Рачински. "Веригата от ненаказани престъпления продължава, тя няма да се прекъсне от само себе си. И няма компромисно решение на този проблем. Уви, руското общество нямаше силата да прекъсне традицията на държавното насилие", каза Рачински. "В продължение на седемдесет години , държавата унищожи всякаква солидарност между хората, атомизира обществото, изкорени всяка проява на гражданска солидарност в него, превърна го в покорно и безгласно „население". Днешното тъжно състояние на гражданското общество в Русия е пряка последица от непокореното минало."

"При вземането на политически решения правата на човека трябва да са също толкова важни, колкото икономическите ползи или сигурността. Този подход трябва да се прилага и във външната политика. Това е очевидно в примера на Русия, която последователно унищожава собственото си гражданско общество", каза ръководителката на Центъра за граждански свободи Александър Матвийчук, която получи Нобеловата награда от името на организацията. Според нея "светът дори не реагира адекватно на акта на агресия и анексирането на Крим, което стана първите подобни случаи в следвоенна Европа. Русия вярваше, че може да прави каквото си поиска".

„Руският народ ще отговаря за тази срамна страница от своята история и за желанието насилствено да възстанови бившата империя“, каза Матвийчук.

Новите лауреати бяха отличени за „изключителни усилия за документиране на военни престъпления, нарушения на правата на човека и злоупотреба с власт“ в техните страни

„Те в продължение на много години насърчават правото да се критикува властта и защитават основните права на гражданите“, се казваше в изявление на Норвежкия Нобелов комитет през октомври, когато бяха обявени победителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!