Венецуела избира нов президент на 14 април

Вероника Шербанова 10 март 2013 в 10:55 1486 0

Поклонението на Уго Чавес, Снимка: ЕПА
Поклонението на Уго Чавес, Снимка: ЕПА

Във Венецуела беше избрана датата за избори на нов президент след смъртта на Уго Чавес тази седмица. Венецуелците ще могат да гласуват за своя избраник на 14 април.

Това съобщи председателят на Централната избирателна комисия на Венецуела Тибисаи Лусена. Кандидати за участие на изборите могат да се регистрират до понеделник, уточни Тибасаи.

След смъртта на Чавес постът временно заема неговият заместник Николас Мадуро, когото венецуелският лидер посочи като свой приемник преди заминаването си за Куба в началото на декември 2012 г. Там беше извършена последната му операция заради рак, с който се бори през последната година и половина.

Приемникът на Чавес Николас Мадуро вече обяви, че ще участва в президентската надпревара.

Обединение на опозицията ще издигне за свой кандидат за президент Енрике Каприлес, съперник на Уго Чавес на президентските избори през октомври. Каприлес спечели 44% от гласовете срещу 54% от венецуелците, които гласуваха за Чавес.

Опозицията заяви, че възразява срещу обявената дата за изборите, тъй като тя е след периода от 30 дни след смъртта на президента, в който трябва да се насрочат избори за нов президент.

Уго Чавес почина на 5 март след тежка борба с рака. Тялото му беше изложено за поклонение в продължение на 3 дни в столицата на Венецуела Каракас. Милиони хора се стекоха, за да си вземат последно сбогом с венецуелския президент.

В петък венецуелските власти обявиха, че тялото на Уго Чавес ще бъде балсамирано и ще бъде положено във военния музей в Каракас. Във Венецуела беше обявен седемдневен национален траур след смъртта на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!