Стотици хиляди желаещи да се простят с Уго Чавес (снимки)

Вероника Шербанова 07 март 2013 в 13:14 3647 0

Поклонението на Уго Чавес, Снимка: ЕПА
Поклонението на Уго Чавес, Снимка: ЕПА

Тялото на Уго Чавес беше изложено за поклонение в сградата на Военната академия в Каракас. Хиляди венецуелци се редят на опашка, за да се простят с президента.

Стотици хиляди хора съпровождаха катафалката с ковчега на Чавес в продължение на 7 часа от военната болница до Военната академия. Много от тях носеха червени тениски и снимки на президента. По пътя те хвърляха цветя върху ковчега на Уго Чавес.

Опашките от желаещите да се простят с него достигат до няколко километра.

Венецуелският лидер ще бъде погребан в петък. През дните за поклонение метрото в столицата Каракас ще работи безплатно, обявиха властите.

58-годишният Уго Чавес почина в 16.25 ч. (22.55 ч. българско време) във вторник след тежка борба с рака. Венецуелският президент е починал от инфаркт, като за момента не е ясно дали той е предизвикан от онкозаболяването на Чавес или от лечението, заяви ръководителят на президентската охрана генерал Хосе Орнелия. Последните думи на лидера бяха „Моля, не ми позволявайте да умра“. Той не можеше да говори, но аз прочетох по устните му, разказа Орнелия, който прекарал с Чавес последните два часа от живота му.

Вчера във Венецуела беше обявен национален траур, който ще продължи седем дни. През това време ще бъдат затворени всички училища и университети в страната. Издадена е и забрана за продажба на алкохол и за носене на оръжие, за да се избегнат безредици.

Национален траур заради смъртта на Чавес беше обявен и в Куба, Еквадор и Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!