Великобритания смъмри Кери за коментарите му срещу Израел

OFFNews 30 декември 2016 в 11:12 6543 4

Снимка Reuters

Великобритания смъмри американския държавен секретар Джон Кери заради това, че той описа израелското правителство като "най-реакционното в историята на Израел".

Агенция "Ройтерс" определи реакцията на кабинета на Тереза Мей като сближаваща го с избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп.

В 70-минутна реч само седмици, преди администрацията на действащия американски президент Барак Обама да предаде работата на Тръмп, Джон Кери заяви, че изграждането на израелски селища застрашава мира в Близкия Изток.

Говорител на Мей заяви, че британското правителство вярна, че докато строителството на селищата в окупираните палестински територии беше незаконно, беше ясно, че те далеч не са единственият проблем в този конфликт.

"Не вярваме, че начинът за провеждане на мирни преговори е като се фокусираме върху един единствен проблем", заяви говорителят на Мей в изявление. "И не вярваме, че е целесъобразно да се атакуват членовете на демократично избрано правителство на наш съюзник."

Забележките на Кери наляха масло в огъня в напрегнатите отношения между правителството на Израел и отиващата си администрация на американския президент Барак Обама, след като САЩ отказаха да наложат вето върху резолюция срещу Израел, приета от ООН. Резолюцията беше гласувана на 23 декември. 14 държави гласуваха "за", а САЩ, които имат право на вето, гласуваха "въздържал се".

В резултат на това министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че подкрепата за резолюцията, която ги призовава незабавно да спрат изграждането на селища на Западния бряг, включително Източен Йерусалим. Изявлението на израелския премиер беше отправено към външния министър на Нова Зеландия - една от четирите страни вносителки на проекторезолюцията. Нетаняху отправи и изключително остро изявление в отговор на Джон Кери, който обяви след гласуването на резолюцията, че Йерусалим трябва да бъде столица на две държави.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп открито застана на страната на Израел и срещу резолюцията на ООН. При гласуването обаче Великобритания я подкрепи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

5

Лопе де Вега

31.12 2016 в 09:21

@ 3 Не да превъзхождат - да имат чувството, че превъзхождат някого.

Поздрав!

13924

3

ScrewIslam

30.12 2016 в 18:15

До: neskafe
Статистиката показва, че в Българя има около 2000 евреи. Съмнявам се да познаваш дори един, защото е статистически трудно да срещнеш такъв. Най-вероятно ги мразиш, защото си неуверен, фрустриран и бездарен, а не защото някой евреин ти е направил нещо лошо. Аз познавам 5-6 български евреи и поне два пъти повече американски. Всичките са интелигентни, образовани и фини хора. Гадни евреи има, естествено, както има гадни българи, испанци, французи и т.н. Във всяка нация има и читави, и боклуци.
По мои наблюдения, антисемитите са преобладаващо импотентни жалкари – неуспели, злобни, завистливи и некадърни помиарч.та, които си търсят враг, за да си създадат някакво самочувствие. Кофти е да си отрепка, нали? Антисемитизмът ти дава възможност да превъзхождаш някого.
 
X

Да помогнем на украинските деца!