Вече няма да имаме такъв политик: Шиндзо Абе бе погребан в Япония

OFFNews 12 юли 2022 в 16:33 2000 0

Япония

Снимка БТА

Погребението на Шиндзо Абе.

Япония погреба бившия си министър-председател Шиндзо Абе, който беше прострелян в гърба, докато говореше в град Нара миналата седмица. Огромен брой хора излязоха по улиците на Токио, за да се сбогуват с политика, съобщава Би Би Си.

Сутринта в един от най-старите храмове в столицата - Джоджоджи, се състоя възпоменателна служба за тесен кръг от хора. Според репортери обаче стотици са дошли в храма, много от тях с цветя.

След това катафалката с тялото на Абе премина през столицата: покрай много забележителности, покрай централата на Либерално-демократическата партия, която той ръководеше дълги години, и покрай резиденцията на премиера, на чиито стъпала японският министър-председател Фумио Кишида и други членове на правителството посрещнаха кортежа.

Шиндзо Абе е кремиран в една от погребалните зали в Токио. Националните флагове са спуснати на половина в цялата страна.

Бившият министър-председател беше на 67 години. Въпреки че напоследък рейтингът му в страната спада, за повечето японци той остава най-значимата политическа фигура от последните десетилетия.

Още от ранните часове на сутринта хората започнаха да се редят на опашка пред светилището Джоджоджи в центъра на Токио, за да поставят цветя на специално инсталирана маса пред сградата.

Малко след полунощ десетки хиляди хора се бяха наредили по целия маршрут на катафалката - от Джоджоджи до сградата на парламента в Нагатачо.

Последна почит за Шиндзо Абе от представители на властта.

Репортерът на Би Би Си разказва, че стоял в тълпата пред резиденцията на министър-председателя и когато погребалният кортеж се приближил, настъпила мъртва тишина. Чували се само медийните хеликоптери.

"Хората се покланяха на госпожа Ейб, която седеше на предната седалка на катафалката. Тя държеше традиционната плочка ихай, на която се изписва посмъртното будистко име на мъртвия, за да се увековечи духът му. Тези, които стояха зад мен, се разплакаха. Някои викаха: "Господин Абе, много ви благодаря. След няколко секунди кортежът изчезна от погледа. Жената на средна възраст зад мен избърса очите си с носна кърпичка. "Никога повече няма да имаме политик като него", казва тя", разказва журналистът.

Госпожа Ейб държи традиционната плочка с будисткото име на премиера.

Шиндзо Абе несъмнено е противоречива личност. Възгледите му за историята на Втората световна война често са обезпокоителни. Но за хилядите японци, дошли да се сбогуват с него днес, "господин Абе" беше просто най-добрият министър-председател, когото познаваха, коментира Би Би Си.

Абе е най-дългогодишният министър-председател в следвоенния период и един от най-влиятелните политици в съвременната история на страната.

Насилствената му смърт е огромен шок за Япония, където престъпленията с огнестрелно оръжие са изключителна рядкост.

Според предварителната версия 41-годишният Тецуи Ямагами, който застрелял Абе, се съгласил с това, защото вярвал, че той е свързан с религиозна секта, която някога е разорила и съсипала майката на Ямагами.

Полицията все още разследва мотивите на извършителя и все още не е установено дали той е действал сам.

Смъртта на Абе шокира много световни лидери. Британският премиер Борис Джонсън нарече нападението отвратително.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече убийството трагедия за Япония. "Абе беше велик защитник на приятелството между нашите народи", написа Байдън в Twitter.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече Шиндзо Абе истински приятел и яростен защитник на многостранния ред и демократичните ценности, а нападателя - страхливец.

"Никога няма да разбера това брутално убийство на зашеметяващ човек. Япония, европейците скърбят с вас", написа Мишел в социалните мрежи.

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе заяви, че Абе е един от най-близките приятели на Австралия на световната сцена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови