Външният министър на Македония: Българските културни клубове трябва да сменят имената си

OFFNews 23 януари 2023 в 10:10 6090 1

Буяр Османи

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи

Българските културни клубове в Северна Македония трябва да сменят имената си, защото това казва законът. Чувството в по-голямата част от Македония е, че тези имена са провокации. 

Това заяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи пред бТВ. 

Той и българският служебен външен министър Николай Милков посетиха пребития секретар на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков. 

Министърът обясни, че е разговарял с Пендиков и неговата майка, като според тях нападението е заради българското му самосъзнание. Нападателите казвали обаче, че имало спречкване преди това.

"Българската общност в Македония е в период на консолидиране, на показване и интегриране в обществото. Предвид факта, че и аз идвам от малцинствена група, която в началото също имаше проблеми при своето обединение и интеграция, се чувствам най-силно призован да посъветвам българската общност, че трябва този процес да го направим внимателно, без да се предизвикват негативни чувства в останалите, че има каквато и да е било злонамереност в каквито и да е било инициативи. Ние окуражаваме българската общност да се обединява в клубове, да отварят повече клубове", обясни той.

Според него обаче е очевидно, че имената, които са избрани, независимо как исторически и научно ще тълкуваме ролите на тези личности в историята, чувството, усещането в по-голяма степен в Северна Македония е, че "тези имена са провокации".

"Не трябва да навлизаме в истински научен дебат за ролята на тези исторически личности. Ако мнозинството от македонците се чувстват обидени от това, дайте да разбираме тази чувствителност. И вярвайте, че това е в интерес на българската общност", смята македонският външен министър. 

Османи добави, че законът в Северна Македония казва, че имена "Иван Михайлов" и "Цар Борис III" на българските клубове трябва да се променят.

"Решението на събранието е такова, че имената не трябва да бъдат свързани с периоди като фашисткия период от Втората световна война, който накърнява чувствата на гражданите. И клубовете ще трябва да го направят", каза още Буяр Османи.

"Никой не може да забрани на българите в Македония да се определят като българи, да създават политически партии, да създават клубове, да се интегрират в системата като българи. Вярвам, че може би има дискриминация, не мога да го изключа", посочи министърът. 

От думите му стана ясно, че следващата седмица министърът ще покани българските сдружения на събиране, където да се направи план "как да направим възможно, така че българската общност да заяви своята принадлежност, своята идентичност и културна принадлежност, да се интегрира в обществото". 

Османи обясни още, че правителството в Северна Македония работи с правителството на България върху интензивен, "позитивен дневен ред".

"Очевидно е, че има хора от двете страни – например, преди няколко дни имахме български политици в центъра на Скопие, които отричат съществуването на македонския народ, обиждат народа в столицата на държавата. И разбира се, това не го поставям в контекста на някакво оправдание, защото насилието не може да бъде оправдание за каквото и да било, дори и за реч на омразата. Но е важно, че мнозинството от гражданите в Северна Македония, а вярвам и в България, правителствата на двете страни, имат по-различен дневен ред – искат приятелство, искат партньорство, искат сътрудничество", посочи външният министър.

По думите му има малка група провокатори, които се опитват да отвлекат вниманието от този дневен ред и постоянно се опитват да провокират двете общества.

Попитан дали някой ще понесе отговорност за многократните обиди към българи по време на протестите миналата година, Османи коментира, че още в протокола с България са предвидени механизми как да се следи езика на омразата и как да се вземат мерки.

"Например, министерството за външните работи е основната точка, която следи нагласите, свързани с речта на омразата, и веднага информира. Дори имаме и точен механизъм кой кого информира за такива случаи, за да се създаде атмосфера на преследване на такива действия", заяви външният министър на Северна Македония.

Въпреки че има различни механизми за това, Османи е категоричен, че "провокациите и от двете страни трябва да престанат".

"Казвам ви, че всяка възможна дискриминация, всяка реч на омразата към българите в Северна Македония трябва да престане днес и институциите трябва да предприемат мерки, да покажат, че това отношение няма да се позволява. Но и вие трябва да искате да се прекъсне тази тенденция на идване на български политици в центъра на Скопие, които да отричат съществуването на цял един народ, идентичността на гражданите, защото тогава влизаме в спора: Кой започна първи? Хайде да прекъснем това днес", добави Буяр Османи.

За стрелбата по културния ни клуб в Охрид в края на ноември все още няма задържани, стана ясно от думите на министъра. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови