Днес оперират пребития секретар на българския културен център в Охрид

OFFNews 23 януари 2023 в 09:31 941 0

Християн Пендиков

Снимка МВнР

Външните министри на България и Република Северна Македония посетиха във ВМА пребития секретар на българския културен център

Днес ще бъде опериран пребитият в Охрид секретар на българския културен център Християн Пендиков, потвърдиха за OFFNews от Военномедицинската академия (ВМА). Пендиков беше настанен във ВМА с лицево-челюстни травми, спукани ребра и шиен прешлен.

Младият мъж с българско самосъзнание беше нападнат на 19 януари пред заведение в Охрид. 

Пред медии председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов съобщи, че Пендиков е бил транспортиран у нас след като от местна болница са му казали, че трябва да се прибере вкъщи и да чака ред за операция. "Тенденциозно и дискриминиращо е отношението на много държавни структури към българите в Северна Македония", коментира Стоянов.

"Рано тази сутрин имах разговори с няколко българи от там, предимно млади хора, които ми казаха, че възнамеряват да емигрират в България. През последните дни имам много такива разговори и всички казват, че няма живот за тях в РСМ", разказа председателят на фондация "Македония" пред БНТ.

По думите на Стоянов, при самия побой свидетели са извикали полиция, но са отговорили, че няма да дойдат, а да отиде сам до полицията. Опитали са да извикат линейка, но и тя е отказана. След като е бил пребит, Пендиков е отишъл сам в полицията, а по-късно и до болницата в Охрид, откъдето го връщат. 

Вчера външният министър на Северна Македония Буяр Османи, заедно с българския си колега Николай Милков, посетиха пострадалия. Двамата министри осъдиха остро нападението. Официално Скопие за пореден път обеща нулева толерантност към езика на омразата и насилието. За нападението е обвинен Илия Спасески, който ще лежи в ареста 30 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата