В Русия съдят 14-годишно момиче, депортирано от Украйна

OFFNews 29 април 2023 в 16:02 4679 7

Дмитрий Лубинец

Снимка Facebook/Дмитро Лубінець

Дмитрий Лубинец

В Русия е образувано наказателно производство срещу 14-годишно момиче, което е било депортирано от Украйна, съобщи комисарят на Върховната рада на Украйна по правата на човека Дмитрий Лубинец, цитиран от УНИАН. 

По думите му делото е образувано срещу детето, след като украинските власти са разбрали за депортирането на момичето и са поискали връщането му.

"Ние показахме (на заседание на Съвета за сигурност на ООН) снимка на детето. Тя е на 14 години и руснаците умишлено я държат в плен", каза той.

Любинец не посочи в какво точно е обвинено момичето. Според него руснаците отказват да върнат детето в Украйна до края на "съдебното дело".

"Само помислете за цинизма: една майка е в Украйна и търси детето си, а руснаците, знаейки това, измислят някакво наказателно производство", посочи още комисарят. 

В края на седмицата руският президент Владимир Путин подписа указ, който позволя депортиране на украинци от окупираните територии. 

Подписаният указ гласи, че гражданите на Украйна, които пребивават в анексираните територии и решат да запазят украинско гражданство, могат да пребивават там до 1 юли 2024 г., а след това може да бъдат депортирани.

Още през септември заместник-председателят на комисията по хуманитарна и информационна политика на Върховната рада Павел Сушко заяви, че от началото на войната в Украйна са отведени десетки хиляди деца. В средата на март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин и детския омбудсман на Русия. И двамата са обвинени в организиране на масово депортиране на украински деца в Русия.

По оценки на Киев към края на януари 19 500 украински деца са били отведени в Русия. Москва отрича да е отвличала деца и твърди, че те са били транспортирани заради собствената им сигурност.

През април Украйна пусна мобилно приложение, което да помогне в издирването на деца, изчезнали по време на войната, съобщи Ройтерс, цитирайки националната полиция.

''Казаха ни, че ще останем по-дълго и ще ни осиновят'': Киев си върна 31 украинчета след депортирането им в Русия

В доклада на Amnesty International от ноември м.г. също се описва насилственото депортиране на деца от Украйна и тяхното последващо осиновяване в Русия. Но най-пълно тези престъпления бяха отразени в доклада на Източната правозащитна група от декември м.г., където са представени като предварително планирана мащабна политическа кампания.

В доклад на Йелското училище за обществено здраве, публикуван на 14 февруари, се казва, че са идентифицирани 43 лагера и други съоръжения, в които са държани най-малко 6000 украински деца. Най-малко 32 (78%) от идентифицираните лагери "изглеждат ангажирани в системни усилия за превъзпитание, които излагат деца от Украйна към рускоцентрични академични среди, културно, патриотично и/или военно възпитание".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

7

Constanza

30.04 2023 в 00:41

Alfakentavur, струва ми се, че скоро няма да може да се купи абсолютно нищо руско.

15914

6

поп Дръвчо

29.04 2023 в 23:33

Алфа, остави Урал на мястото му. Помни ми думата, ще дойде ред да спасяваме и Русия.

Част от Русия.

345

5

Джендо Джедев

29.04 2023 в 22:53

И тия изчадия имат наглостта да се наричат "освободители"...

1000

4

PaulPierce

29.04 2023 в 21:05

руски уроди

1005

3

eagle60

29.04 2023 в 20:15

Списъкът на злодействата на Путин се увеличават. Жалко че едва ли ще стигне до Хага. По-скоро ще свърши като Кадафи - с набоден с щик ш задника. А би било толкова хубаво путинофилските тролове да коментират пледоарията на прокурора в Хага, а Путин - да го показват като маймуна как мига зад бронираното стъкло.

2550

2

alfakentavur

29.04 2023 в 17:04

И това го прави "държава", гордееща се с победата си над Третия Райх, която "освобождава" територии и твърди, че Украйна е нацистка страна....
НИКОГА ПОВЕЧЕ няма да си купя нищо руско, няма да толерирам, използвам, консумирам или каквото и да е нищо руско. Чуя ли руски по телевизията или радиото, ще сменям канала/станцията.
И т.н.
Да бъдат наричани тези изверги орки е много точно, много по-точно отколкото някой някога е предполагал.

Ще стартирам научен проект, който да премести Урал на Запад и така по всички критерии СССРайхът да плинадлежи на Азия.

1236

1

БотоксПутю

29.04 2023 в 16:36

"Подписаният указ гласи, че гражданите на Украйна, които пребивават в анексираните територии и решат да запазят украинско гражданство, могат да пребивават там до 1 юли 2024 г., а след това може да бъдат депортирани."

В кой век живеем? Следващата стъпка на военния престъпник вероятно ще е да подпише и указ за създаване концлагери с газови камери?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки