България се включи в протеста на още 50 страни в ООН, че Русия използва организацията за дезинформация

OFFNews 06 април 2023 в 13:57 4015 0

Белова

Снимка ТАСС

Мария Лвова-Белова

България заедно с още 50 страни в ООН протестира срещу злоупотребата на Русия с полагащото ѝ се по ротационен принцип председателство на Съвета за сигурност на организацията през април.

В обща декларация държавите заявяват, че "Руската федерация злоупотребява с правомощията и привилегиите си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, за да разпространява дезинформация за широко разпространеното отвличане и незаконното принудително депортиране на хиляди украински деца", съобщава "Сега".

За демарша се разбра от сайта на постоянното представителство на Франция, която представи документа от името на останалите държави.

САЩ и Обединеното кралство напуснаха срещата в ООН, когато руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова започна да говори чрез видеоконферентна връзка. Тя е издирвана за престъпления срещу човечеството от Международния наказателен съд (МНС) заедно с руския президент Владимир Путин. Малта и Албания, две от непостоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, също бойкотираха поисканата от Русия среща за евакуацията на деца от конфликтни зони и напуснаха.

Неофициалната среща в Съвета за сигурност на ООН бе свикана по инициатива на Русия и бе посветена на въпроса за децата, изведени от Украйна в Русия. Кремъл твърди, че става дума за "евакуация на деца от зони на конфликт". Руският посланик в ООН Василий Небензя заяви, че неофициалната среща е била планирана много преди МНС да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и омбудсмана за децата Мария Лвова-Белова, които са обвинени в отвличане на деца от Украйна.

Обединеното кралство и САЩ блокираха излъчването по интернет на неофициалната среща на ООН, известна като срещата по формулата "Ария", поради опасения от "разпространение на дезинформация". 

"Руските власти са разпитали, задържали и насилствено депортирали над 19 500 украински деца от домовете им в Украйна в Русия, сочат украински данни. Това включва умишлено разделяне на деца от родителите им и отвличане на деца от сиропиталища, за да бъдат осиновявени в Русия. Независимата международна анкетна комисия за Украйна установи, че извършеното от Русия прехвърляне и депортиране на деца в рамките на Украйна и в Руската федерация нарушава международното хуманитарно право и представлява военно престъпление", пише в декларацията.

Лвова-Белова отхвърли твърденията за отвличане и заяви, че украинските деца са били отведени за тяхна безопасност. Тя заяви, че от началото на войната на 24 февруари 2022 г. Русия е "приела" около 5 милиона украинци, включително 700 000 деца, а около 1300 деца са били върнати в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!