В Русия приключват мащабните военни маневри

OFFNews 21 март 2015 в 12:51 4311 6

В Русия завършват мащабните военни маневри

Снимка mil.ru

В Русия завършват мащабните военни маневри, които се проведоха почти на цялата територия на европейската част на страната.

Ученията продължиха една седмица и се проведоха в рамките на обявената внезапна проверка на бойната готовност на Северния флот и на възможностите за нарастване на войските в Арктика от централните региони на Русия с изпълнението на задачи в сложни климатични условия.

Както съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу, в маневрите са участвали около 76 хиляди военнослужещи, над 10 хиляди единици бронирана техника, 65 бойни кораба, 15 подводници и над 200 летателни машини:

Новите предизвикателства и заплахи за военната сигурност изискват по-нататъшно повишаване на бойните възможности на въоръжените сили. Особено внимание трябва да се обърне на състоянието на новосъздаденото стратегическо съединение в северно направление, заяви Шойгу.

В рамките на внезапната проверка на бойната готовност беше проведено мащабно прегрупиране на войските в западна, северна и южна посока. В Крим кацнаха стратегически ракетоносци Ту-22, в Калининградска област бяха предислоцирани изтребители и бомбардировачи, а сухопътната групировка в Балтика беше засилена с ракетни комплекси "Искандер", доставени на борда на големите десантни кораби на Балтийския флот.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков твърди, че военните маневри от последните дни се провеждат по отдавна утвърден план и нямат нищо общо с международната обстановка.

Междувременно от руското министерство на отбраната обявиха, че в Росто̀в на Дон е организирана информационна кампания за набиране на военни в професионалната армия. Акцията минава под мотото "Военната служба по договор - изборът е твой" и с авиошоу с бойни вертолети и изтребители. 

Днес приключи и поредното учение на НАТО в Черно море. В него участва Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2), към които се присъедини и фрегатата „Дръзки” от състава на Военноморска база – ВМС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!