Студенти окупираха университета в Барселона в подкрепа на референдума на Каталуния

OFFNews 23 септември 2017 в 17:50 5468 0

Снимка AFP

Стотици студенти окупираха университета в Барселона в подкрепа на референдума за независимост на Каталуния и срещу усилията на испанското правителство да го спре. 

Група от около 2000 души, събрали се около университета, не допускаха останалите студенти. 

Очаква се в университета днес да говорят политици, които подкрепят отделянето на Каталуния, съобщиха студентите в социалните медии, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. 

"Показваме, че като студенти имаме важна роля и че засега отстояваме позицията си", каза за каталунската обществена телевизия студентският говорител Жорди Вивес.

Испанският Конституционен съд постанови да се спре планирания за 1 октомври референдум, докато се прецени законността му.

Испанските власти арестуваха 14 висши представители на каталунската власт, които участват активно в подготовката на референдума и иззеха близо 10 милиона бюлетини, предназначени за референдума, както и известията, адресирани до около 45 000 членове на секционни комисии.

Банковите сметки на каталунското правителство бяха поставен под надзора на централното финансово министерство, за да не се допуснат незаконни разходи. 

В същото време Конституционният съд в Испания реши да наложи глоба на трима каталунски чиновници, които подкрепят референдума за независимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови