В Южен Судан се извършва цялостно етническо прочистване, предупреждава ООН

ОFFNews 14 декември 2016 в 20:15 12795 3

Най-младата страна в света - Южен Судан, е на ръба на цялостна етническа война, предупреждава Комисията по човешки права на ООН, предава Би Би Си.

Ясмин Сука, председател на Комисията на ООН по човешки права в страната, сподели, че ООН може да защити цивилните, изпращайки 4 000 миротворци в страната.

"Вече тече процес на етническо прочистване в няколко области на Южен Судан чрез методи като глад, групови изнасилвания и изгаряне на села. Всички места, които посетихме в страната, селяните казваха, че са готови да пролеят кръв, за да си върнат обратно земята."

Тя също така призова страната да създаде съд, който да разследва зверствата, случващи се на територията и. 

Десетки хиляди са жертвите на конфликта, изригнал през декември 2013 година, а повече от милион са напуснали страната. Войната започна, след като президентът на Южен Судан Салва Кийр Маярдит уволни вицепрезидента си - Риек Машар. Така доминиращото племе - динка, от което произлиза президента, застана срещу племето нуер - това на Машар.

По данни на ООН хиляди жени са изнасилени, икономиката е срината, а инфлацията в страната поставила световен рекорд от 800%.

При последната си визита, представители на организацията са споделили, че е налице "етническо прочистване в някои части на страната" и се очаква то да се разрасне, особено след старта на "сухия" сезон. Президентът на Южен Судан призова за национален диалог, който да преформира националната идентичност на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

3

neverland

15.12 2016 в 09:59

Сещам се за Lord of war с Никъсъл Кейдж, просто уникален филм

12017

2

high

15.12 2016 в 01:46

Подкрепям професора- като им се бие и гърми, да си се чистят и стрелят. Очевидно е, че са още в първобитния строй.
 
X

Да помогнем на украинските деца!