Какво се случва в Южен Судан?

OFFNews 12 юли 2016 в 14:55 15716 3

Независимостта на една страна се свързва с нови надежди за светло бъдеще, прогрес и благоденствие. Реалността за Южен Судан обаче не може да бъде по-далеч от тази идеалистична представа. Пет години след отделянето си от Судан най-новата държава в света отново е сцена на кървави сблъсъци. За разлика от много други конфликти, които получават по-силен световен отзвук, суданската криза е поставена на по-заден план. Какво обаче се случва там?

Историята на Южен Судан започва пред недалечната 2011 г., когато през месец юли страната официално се отделя от Судан. Празненствата не продължават дълго, защото бързо се появява разцепление в Народното движение за освобождение на Судан, управляващата партия, извоювала независимостта.

Ситуацията ескалира през декември 2013 г., когато президентът Салва Кийр обвинява вицепрезидента Риек Мачар в подбуждането на провален опит за преврат. Политическите пререкания прерастват във въоръжени сблъсъци в столицата Джуба, преди да се обхванат и други части от младата държава. Само за първия месец от гражданската война са разселени 413 хил. души, а десетки хиляди се стичат да потърсят убежище в бази на ООН, по-късно трансформирани в бежански лагери. Общия брой на разселените надминава 2,2 млн. души.

Правителството и бунтовниците се съгласяват да се срещат за мирни преговори в Етиопия и така, под заплахата от санкции на ООН, двете страни подписват споразумение през август 2015 г. През април 2016 г. Риек Мачар се завъръща и застава отново на поста вицепрезидент в новото обединено правителство.

След продължилата десетилетия гражданска война в Судан, на 9 юли Южен Судан трябваше да отпразнува 5-годишнината от своята независимост във възобновено разбирателство, но вместо това ден по-рано в страната отново започнаха сражения между привърженици на Мачар и Кийр. Още при завръщането си в Джуба, Мачар води със себе си 1300 войници, които би трябвало да започнат да патрулират наред със силите на президента. Това обаче така и не се е случило досега. Смята се, че несъгласие между войници, лоялни на двамата политици, е довело до смъртта на петима и разпалило конфликта на 8 юли. За последните дни загиналите при сраженията са близо 300.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун побърза да разкритикува случващото се, отбелязвайки, че Кийр и Мачар са предали своя народ и пропилели обещаващото бъдеще на Судан. Двамата лидери обявиха примирие в понеделник и поне засега то се задържа, но събитията демонстрират колко бързо и лесно най-младата страна може да се завърне към кървавото минало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!