Войната в Южен Судан се завърна

offnews 10 юли 2016 в 15:33 7101 5

Южен Судан отново е във война". Това заяви говорител на вицепрезидента на страната, цитиран от Би Би Си. Новината пристига в момент, в който страната е разкъсвана от сблъсъци между различни бунтовнически фракции.

Силите, близки до вицепрезидента Риек Мачар, заявиха в столицата Джуба, че техните позиции са били нападнати от правителствени войски.

Военният говорител на Мачар каза, че стотици негови войници са били убити в неделя, а ООН информира за неспирна размяна на куршуми близо до щаба на Мачар в Джебел.

Тежките сблъсъци днес са последица от няколкодневните битки между поддръжници на вицепрезидента Мачар и президента на Южен Судан Салва Кийр.

Южен Судан е най-младата държава в света, като миналата събота страната празнува първите 5 години от независимостта си. Мирът в страната уж бе подпечатан от двете страни през 2015 година, но видимо споразумението не се спазва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12004

5

Платон

12.07 2016 в 14:10

Те щом до Джебел са стигнали, скоро и в Кърджали ще влязат, дейба.

13924

4

ScrewIslam

11.07 2016 в 09:06


Судан е бил християнски до 19 век. През 19 век е бил масово помюсюлманчен с меч, в мирната традиция на мирната религия.

Мюсюлманите от северната част на Судан никога не са спирали да тероризират и избиват християните и езичниците в южната част. Плюс това арабите тероризират и поробват негрите (включително мюсюлманите негри), защото Мохамед ги е мразил. Затова Судан се раздели на Северен и Южен.

Конфликтът там не е междуетнически, а религиозен. "Религията на мира" реже глави, опожарява села и изнасилва деца. Ислямът разбира само от сила.


http://www.christianitytoday.com/ct/topics/s/sudan/

29585

2

Izalina

10.07 2016 в 16:15

Та тя не си е тръгвала. Какво очакваме от първосигнални индивиди, живеещи в подобия на глутници, в условия на пълна мизерия без вода и храна. Цивилизован контакт?! ми няма как да стане. Там си е въпрос на естествен подбор въпреки усилията на международните организации, които си въобразяват, че правят нещо си хуманитарно...
Пък докопали оръжие благодарение на едни други организации и ей ти новини! Независимостта май не винаги е добро решение.

 
X

Да помогнем на украинските деца!