ООН: В Южен Судан изнасилването заменя заплатата на бунтовниците

OFFNews 11 март 2016 в 16:43 7872 3

Sudan
Бунтовници от Южен Судан

На бойците на бунтовнически организации от Южен Судан се позволява да изнасилват жени, вместо да им бъде плащано. Това съобщи Съветът за правата на човека на ООН, описвайки Южен Судан, като „един от най-големите нарушители на човешките права в световен мащаб“, предаде "Ройтерс".

„Въоръжените милиции, заедно с Народноосвободителната армия на Судан, правят каквото си поискат и вземат, каквото поискат“, гласи докладът на ООН.

„Повечето бойци, млади мъже, са плячкосвали добитък, лични вещи, насилвали жени и непълнолетни момичета, като компенсация за липсата на заплащане“.

Докладът на ООН обрисува стряскаща картинка на насилие – жени и деца, горени живи и заравяни в масови гробове; други бесени по клоните на дърветата.

Ръководителят на отдела по човешките права на ООН, Зеид Ра‘ ад Ал Хюсеин, предупреди, че систематичното и брутално насилие „се превръща в инструмент на войната“.

В периода между април и септември 2015 г., в ООН са регистрирани над 1300 случая на изнасилвания в Южен Судан.

Ал Хюсеин пояснява, че регистрираният брой на изнасилвания е само „капка в морето“, и че практиката се превръща в „оръжие“ в ръцете на милициите.

След отделянето си от Судан през 2011 г., Южен Судан бе погълнат от гражданска война през декември 2013 г., потапяйки страната в кръв и насилие. В резултат над 166 000 жители бяха принудени та дърсят убежище в базите на ООН, други два милиона напуснаха домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!