В чии джобове отива данък война, удържан на руските чиновници, лекари и инвалиди

OFFNews 23 май 2023 в 14:05 1681 2

Дрозденко

Снимка "Важные истории"

Губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко предава на военните части в Североизточния военен окръг партида оборудване и специална екипировка, събрани от фонда "Ленинградска граница", съобщи пресслужбата на областната администрация.

След избухването на войната с Украйна в почти всеки руски регион се появяват средства за подпомагане на мобилизираните и доброволците. Често фондове се създават и популяризират от областните управители, които обещаваха да осигурят на "съпрузите и синовете" всичко - от панталони до дронове, с помощта на дарения от обикновените хора. Името на губернатора повишава авторитета на подобни фондонабирателни кампании, казват местни жители, цитирани от "Важные истории".

За тези, които са на първа линия: колко пари са изпратени на губернатора "за специалната операция"

"Благотворителност за момчетата на фронтовата линия", "за специални операции", "за нуждите на мобилизираните", "в подкрепа на войниците от Ленинградска област", "помощ за ранените войници на Руската федерация", "войници" - за такива цели повече от хиляда служители от обществения сектор, местни предприятия и обикновени жители на областта са изпратили пари във фонда "Ленинградска граница" през първите осем месеца от съществуването му.

От август 2022 г. до март 2023 г. военният фонд е събрал 56 млн. рубли от жителите на Ленинградска област, сочат финансовите документи на на фонда. 

Губернаторът на областта Александър Дрозденко, ревностен поддръжник на войната в Украйна, подписал заповедта за създаване на "Ленинградска граница", съобщава обаче други суми. Според него за по-малко от шест месеца от съществуването фонда областта е успяла да събере повече от 200 млн. рубли "в помощ на тези, които са на фронтовата линия".

На въпрос в социалните мрежи "Наистина ли е вярно, че сме в такава бъркотия [и] дори нямаме с какво да облечем войниците на нашите герои? (по-нататък правописът и пунктуацията на авторите на цитатите са запазени. - бел. ред.) Дрозденко отговаря: "Всичко купуваме централизирано... не е първият месец, в който го правим чрез извънбюджетни източници, бизнесът и хората помагат, и аз самият участвам".

И наистина, според финансовите документи на "Ленинградската граница" всички доброволно и не толкова доброволно допринасят за войната - и бизнесмените от Ленинградска област, и местните чиновници, и обикновените хора от малките села, но не и самият Дрозденко. Поне през първите осем месеца от функционирането на фонда от него няма никакви преводи.

Губернаторът не само събира пари от руснаците за войната, но и обича да учи младите хора как да обичат родината си и да бъдат истински патриоти. Само че тези поучения не се отнасят за дъщеря му, Юлия Ричард. Тя отдавна живее в "недружелюбна" Франция. В Ница, на Лазурния бряг, тя притежава апартамент и кафене.

Едва свързваме двата края: парите за войната се удържат от заплатите на хората

В началото на пълномащабното нахлуване в Украйна няколко руски региона попаднаха в "плен" на войната, облагайки с данъци лекари, учители и други държавни служители. Ленинградската област не прави изключение. Повече от 1,6 млн. рубли, получени от Ленинградската погранична област, бяха изрично посочени от изпращачите като "удръжки" в предназначението на плащанията: "удръжки от заплатите на служителите", "дарение, удържано от заплатите", "средства за подпомагане на мобилизираните от октомврийските им заплати". На чиновниците от администрацията на Тихвинска област са удържани пари не само от заплатите, но и от бонуси и дори от обезщетения за временна неработоспособност. 

Някои публични организации изпращат всеки месец във фонда пари, удържани от заплатите на служителите. Формално тези дарения са доброволни, тъй като парите се удържат от заплатите "въз основа на молба на служителя". Такива заявления са били подписвани от хората в един и същи ден, съгласно инструкциите за плащане.

Най-голямата сума, удържана от заплатите на служителите - над 300 хил. рубли - е изпратена от Всеволожския многопрофилен център за социална и трудова интеграция, подчинен на Ленинградския областен комитет по образованието. Той се управлява от Ирина Дрозденко, съпруга на губернатора.

Не всички постъпления във фонда от бюджетни организации са приспаднати от заплатите на персонала. В някои институции служителите са били помолени от ръководството си или от висши държавни структури да правят преводи към фонда от личните си карти. В резултат на това до една трета от всички дарения - 17 млн. рубли - са постъпили във фонда от бюджетни организации и техните служители.

Повечето от дарителите са били административни служители от районите, градовете и селата в Ленинградска област. Сред тях обаче има и детски градини, училища, колежи, библиотеки, здравни центрове, музеи, културни центрове и дори местни вестници.

От пресслужбата на губернатора Дрозденко отговориха, че служителите от публичния сектор са превели дарения на фонда "по доброволно заявление на служителите". "Няма нормативни документи, които да задължават служителите да превеждат средства", се казва в отговора на администрацията.

Държавните чиновници, които са превели пари от личните си банкови карти, заявиха, че са направили дарението доброволно, въпреки че признават, че са получили предложение да участват в събирането от ръководството си. Никой от тях дори не си е помислил да следи как фондът се разпорежда със средствата им - в крайна сметка изпращането на пари на "Ленинградска граница" "е препоръчано от самия управител".

"Фактът, че фондът е създаден от губернатора, явно повишава доверието", признава Олга Гладченко, служителка на "Профстандарт", държавно учреждение за допълнително образование в Ленинградска област, която превежда 7600 рубли "в подкрепа на мобилизираните". - Ако ми бяха казали, че някакво ООД "Ромашка" събира пари, щях да спра и да проверя що за фирма е това. Но това беше фондът на губернатора, така че нямах никакви съмнения... Дори не ми е минавало през ума, че може да отидат някъде другаде. Моят принцип е: ако помагам, не питам къде и за какво".

"Работя в орган на местното самоуправление, [на моята позиция] е много трудно да не знаеш какво препоръчва самият губернатор", казва Даря Брагина, заместник-ръководител на финансовия отдел в администрацията на Сиверски. Тя е изпратила 31 000 рубли на фонда и казва, че е направила превода от името на целия си персонал: служителите са около 30 души и "почти всички се включиха. - Разгледахме как [фондът] помага. Разбира се, това е малка капка, като се има предвид какви са нуждите там [в руската армия]. Данъците са си данъци. Те са за ежедневните ни нужди. И ето че ситуацията е необичайна. Ако имате възможност, не знам, да си купите елементарен сапун - просто дайте сапун на войник. Защо не?"

"От една висша организация ни казаха, че има фонд, който събира пари за мобилизираните. Държавата вероятно не разполага с достатъчно пари. Или може би имат, но бързо свършват", казва Светлана Старцева, старши счетоводител в държавния музей-резерват "Стара Ладога", която е превела 26 000 рубли на фонда от името на няколко музейни служители. - Не знам за съдбата [на даренията], не съм се интересувала. Надявам се на честност, справедливост и истина. Разбира се, съжалявам за хората. Но както се случва, какво мога да направя... Не бих искала детето ми да отиде на война. Бих се побъркала, той е единственият, който имам, смисълът на живота ми. Предпочитам да отида и да кажа: "Вземете ме за медицинска сестра, просто оставете сина ми".

Предложението за дарение във фонда за подпомагане на войната беше прегърнато и от тези, които сами нямат държавна подкрепа. "Имаше предложение от кметството къде да се внесе дарението. Получихме писмо, в което се казваше, че можем да направим дарение от една фирма. Изпратихме [10 000 рубли] от предприятието, а аз самият също изпратих [3000 рубли]", казва Олег Хромов, генерален директор на "Волна", учебно-производствено предприятие от Волхов, Ленинградска област. "Волна" е основано от Общоруското дружество на слепите с цел осигуряване на работни места за хора с увреждания.

"Имаме собствен бюджет - едва свързваме двата края, защото работата на хората с увреждания не е съвсем технологична, трудоемкостта е по-ниска, отколкото в другите предприятия. По-рано Комитетът за социално развитие на Ленинградска област ни помагаше да купуваме оборудване, но сега това не е така... - казва Хромов. В същото време той подкрепя действията на правителството в Украйна. - Не мога да кажа, че съм добър [към войната], защото човек изобщо не може да бъде добър [към войната] ... Но тя е необходимо нещо, трябваше избухне по-рано, но се случи така, че едва сега се натрупаха сили. Аз съм привърженик на всичко това."

По заповед на губернатора: как бизнесът прави дарения за войната в замяна на "доброжелателно отношение"

През 2022 г. 60% от всички дарения за фонда са предоставени от бизнес средите на Ленинградска област. Повечето от нейните представители не са чужди на властта: техните компании печелят държавни поръчки в региона. Когато в едно интервю питат губернатора Александър Дрозденко дали бизнесмените, дарили средства на фонда, могат да разчитат на някакви привилегии в Ленинградска област, той отговаря: "Всички наши партньори имат най-важния бонус - честното, справедливо и доброжелателно отношение на правителството на Ленинградска област към всички проекти, които те реализират на наша територия".

Най-вероятно самият Александър Дрозденко е помолил бизнесмените да дарят пари във фонда. Една от управляващите компании, обслужващи сгради в Приозерския район, посочи в целта на плащането към фонда: "Превод на средства от името на губернатора на Ленинградска област".

Междувременно обитателите на жилищата, обслужвани от тази фирма, се чудят къде са похарчени парите им, след като тръбите са спукани или пропускат ръждива вода, а входовете отдавна не са ремонтирани. "Искам да знам къде отиват моите пари и парите на наемателите, ако в къщата не е направено нищо, откакто е построена? Генерален директор на "Управдом" ООД, къде са нашите пари? - питат Елена Федотова, депутат от Приозерски от партията "Единна Русия". Тя отговаря за фирмата, която е направила дарението "от името на губернатора". - Ужасна компания! Водата в тръбите е ръждясала, мирише на утайка, козметичен ремонт не е извършван в сградата от построяването ѝ, а тя е на 46 г. Тръбите в мазето са в ужасно състояние! Стълбищата са в много лошо състояние, боята по стените се лющи!"

Най-голямата вноска във фонда за 2022 г. - 10 млн. рубли - е направена от АО "Терминал Фактор" (терминал за дървен материал "Фактор" в пристанище Уст-Луга, район Кингисеп, Ленинградска област). За последен път списъкът на акционерите е оповестен през 2016 г.: по това време Рамис Дебердеев, директор на Ленинградски рубеж, и неговата роднина Тамара Дебердеева притежават половината от акциите. Самият Дебердеев е бизнес партньор на истинския "притежател" на "Ленинградска граница", криминален авторитет от Санкт Петербург и приятел на Владимир Путин.

Чий е "Ленинградска граница"?

Първата среща на основателите на фондация "Ленинградска граница" се провежда в Санкт Петербург в старо имение на улица "Староруская" 12. Този адрес е познат на много местни жители. Особено на оцелелите от "гангстерския Санкт Петербург" от 90-те години на миналия век. Съседната къща има черна порта и врата с монограми. Това е офисът на един от най-влиятелните хора в града - Иля Трабер, по прякор Антикваря.

Трабер получава прякора си още през 90-те години, когато започва бизнеса си с антикварни предмети. През 20-те години на миналия век той вече "печели по половин милиард долара годишно".

"Как е Антикварят? Той със сигурност е много богат. Сега над него са само звездите! - Преди година бившият охранител на Иля Трабер, Сергей Хес, разказа в своя видеоблог. - Но той все още е инкогнито. Никога не е блестял: през 90-те години на миналия век имаше шест автомобила. И аз не разбрах защо караше Жигули. Един ден пътувахме, той караше БМВ и Мерцедес... И Антикварият каза: "Рано е да се купуват чужди коли, може да се върне 37-а година". Той не искаше да се набива в очи".

Малко преди началото на "специалната операция" Иля Трабер излиза от сянката и дава първото си интервю от 30 г. насам. През май 2022 г. той заявява, че "бизнесмените също трябва да инвестират в помощ на воюващата армия" и плаща за сто плаката, рекламиращи войната по улиците на Санкт Петербург.

Трабер допринася за войната и чрез губернаторския фонд за военна помощ. Когато е създаден фондът, бизнесменът оглавява неговия попечителски съвет, установява "Важни истории" от протокола на събранието на учредителите на фонда. Учредители са били две юридически лица: правителството на Ленинградска област и другата благотворителна фондация на Трабер - "Стара руска", 12.

Любим доставчик на губернаторския фонд

За осемте месеца от съществуването си фондът "Ленинградска граница" е похарчил 55 млн. от общо 56 млн. британски лири за покупки за армията. По-голямата част от тези пари - 67%, или 37 млн. британски лири - са отишли при компания с "металургично" име - "Стилпроминвест", с която фондът е подписал няколко договора от октомври до декември 2022 г. за доставки на ботуши, спални чували, армейски постелки и други стоки за армията.

Това е единствената компания, която успява да се превърне в толкова важен партньор на "Ленинградска граница", тъй като другите доставчици отделят само по 0,1-7% от разходите на фонда за военнослужещи.

По данни на СПАРК-Интерфакс във фирмата работят само седем души, а неин собственик е 76-годишната Дина Васина. "Възрастна жена, много хитра и алчна" - така описват Васина в сайта за черни списъци на работодатели онези, които са се явили на интервю за работа в "Стилпроминвест". Истинският собственик на компанията обаче е синът на Васина - петербургският бизнесмен Олег Барзински.

Барзински не е чужд на губернатора на Ленинградска област Александър Дрозденко и Иля Трабер. А жителите на областта го познават от времето на коронавирусната пандемия. Другата му компания, "НаноТехМед Плюс", закъснява с няколко месеца с доставката на вентилатори за районните болници в Ленинградска област в разгара на първата вълна, когато изпълнява държавна поръчка на стойност 293 млн. рубли, според документите за обществената поръчка.

Според устава на фонда "Ленинградска граница" Иля Трабер като член на попечителския съвет има право само да "контролира използването на средствата му", но според Иля Шуманов, ръководител на Transparency International Russia, той може да оказва влияние върху разпределението на средствата. Например на ниво препоръчване на доставчик на стоки.

И макар че, както обяснява Шуманов, от правна гледна точка ситуацията с конфликт на интереси в организациите с нестопанска цел се отнася само за изпълнителния директор и главния счетоводител, ръководни длъжности във фонда заемат и хора на Трабер.

Една трета от даренията за военни униформи така и не стигат до фронта

Въпреки увереността на дарителите в почтеността на губернаторския фонд, част от парите им са погълнати от хора, близки до Дрозденко и Трабер.

Разходите на "Сталпроминвест" за периода след получаването на парите от "Ленинградска граница" показват, че компанията е действала само като посредник и е купувала същите стоки за мобилизираните от други производители. В резултат на това "Сталпроминвест" е похарчило само две трети от парите, които е получило от губернаторския фонд, за стоки за военните. Повечето от транзакциите на дружеството след получаването на парите от фонда са били плащания на заплати и парични заеми на семейството на Олег Барзински.

Ръководството на фонда, Олег Барзински и пресслужбата на губернатора на Ленинградска област не са отговорили на въпросите защо в процеса на възлагане на обществената поръчка е използван посредник - "Сталпроминвест".

Дали фондът е помогнал на някого?

В отчета на "Ленинградска граница" до руското Министерство на правосъдието се казва, че през 2022 г. фондът е изпратил на руските военни дрехи, храни и оборудване на стойност 50 млн. рубли, както и им е подарил 15 отоплителни уреда и 6 автомобила "Лада". По-рано изданието "Тайга-Инфо" откри на сайта за обществени поръчки, че властите на Ленинградска област са закупили шест стари употребявани "Нива" за нуждите на мобилизираните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

Диоген

23.05 2023 в 15:05

тролчетата кво чакате бе?
дарявайте.
или тролите безплатно..ама не ми се вярва като ви знам изрожденските мозъчета

-529

1

6екеr4о

23.05 2023 в 14:20

Някаква Дуся дарявала сапун за войниче, ма ако имаше и една гънка на кокошия си мозък, щеше да му подари поне кашон кремчета, тип Бочко, щото скоро ще му пръснат пръстеновидния мускул!
 
X

Да помогнем на украинските деца!