В британската армия формират ударни бригади против тероризма

OFFNews 23 ноември 2015 в 06:32 2900 1

Камерън

Снимка Архив

Дейвид Камерън: "ИДИЛ е пряка заплаха за нашата сигурност".

Армията на Великобритания ще бъде преустроена така, че да се създадат две „ударни бригади” от по 5000 души, готови за незабавни действия против терористи и други заплахи за страната. Това е една от съществените идеи в статия на премиера Дейвид Камерън в британския всекидневник „Телеграф”.

178 милиарда паунда (над 254 млрд. евро) ще бъдат насочени в следващите десет години за оръжие и военна техника, пише Камерън и пояснява как смята да бъдат изразходвани тези средства. Цел на усилието е „да се разбие терористичната заплаха” и да се запази сигурността в страната „за идните поколения”.

„Както убийствата в Париж припомниха толкова силно, ИДИЛ не е някакъв проблем, отдалечен на хиляди мили – подчертава премиерът. – Тя е пряка заплаха за нашата сигурност.”

„Искам – добява той британците да знаят, че имат правителство, което разбира националната сигурност, и че ние ще предприемем всички необходими действия, да запазим нашата страна сигурна.”

Днес Камерън ще бъде в Париж за разговори с френския президент Франсоа Оланд, а по-късно ще обяви пред парламента подробностите на своя план за развитие на въоръжените сили.

Очаква се пред депутатите той отново да настоява британски сили да се включат в ударите по обекти на „Ислямска държавата” в Сирия. Лейбъристката опозиция – поне досега - се противопоставяше на такова участие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови