Увеличават се случаите на COVID-19 в Турция, Китай и Южна Корея бележат нов спад

OFFNews 17 март 2020 в 07:35 10942 0

Потвърдените случаи на коронавирус в Турция станаха 47, след като бяха регистрирани 29 нови заразени, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от Ройтерс.

"Всички тези 29 случая са пряко или косвено свързани със САЩ, Близкия изток или Европа", посочи в Туитър министърът. Контактът с чужди страни ще продължи да представлява риск, предупреди той.

Северна Македония затвори всички гранични пунктове в страната за преминаване на чуждестранни граждани, пътници и превозни средства, с изключение на преминаващи транзитно товарни превозни средства, представители на дипломатическия корпус в страната, както и за други лица, за които достъпът ще бъде осигурен от Министерството на вътрешните работи. Международното летище Скопие също ще бъде затворено. Там ще могат да кацат само държавни, военни, товарни, медицински и хуманитарни полети до 48 часа от датата на влизане в сила на настоящото решение.

Полша не планира да променя насрочената дата за президентските избори заради епидемията от коронавирус, заяви премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от "Ройтерс". Изборите в Полша са насрочени на 10 май.

В неделя Полша затвори границите си, а вчера анулира вътрешните полети. Досега в страната с 38 милиона жители са регистрирани 150 случая на заразяване и 3 смъртни случая. "Очакваме тази седмица да достигнем 1000 случая", заяви министърът на здравеопазването Лукаш Шумовски и отново подкани сънародниците си да не излизат от домовете си.

Чешкото правителство наложи карантинни мерки, прекъсвайки за срок от две седмици достъпа до 21 града и селища в най-засегнатата Оломоуцка област.

Правителството на Швейцария обяви извънредно положение до 19 април заради епидемията от новия коронавирус и забрани всякакви обществени и частни събирания, с изключения на погребенията, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс". За спазване на мярката са мобилизирани 8000 войници. В Швейцария има над 2200 заразени с коронавируса и 14 починали.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова правителството да забрани от 18 март работата на метрото и да се преустановят междуградските превози във връзка със ситуацията с коронавируса, предаде ТАСС. Освен това Зеленски призова кабинетът да състави списък с хранителни стоки, забранени за износ.

Молдовският президент Игор Додон поиска правителството да въведе извънредно положение в рамките на борбата с разпространение на коронавируса.

Армения ще произведе референдум за конституционни промени след края на извънредното положение, заяви премиерът Никол Пашинян, цитиран от "Ройтерс". Референдумът беше планиран за 5 април. Правителството на Армения обяви извънредно положение за един месец, за да забави разпространението на коронавируса.

Абу Даби временно затваря водещи културни и туристически обекти като мярка в борбата срещу коронавируса, съобщиха "Ройтерс" и "Франс прес". Сред обектите, които ще останат затворени до 31 март, са местният музей "Лувър" и атракционът "Светът на Ферари".

Колумбия затваря всичките си граници от днес до 30 май, обяви президентът Иван Дуке, цитиран от "Франс прес".

Мярката засяга всички местни и чуждестранни граждани, макар че транспортът на стоки за внасянето и изнасянето на продукти през оторизираните сухоземни пунктове ще е разрешен, уточни той. В Колумбия има 57 случая на коронавирус без нито един смъртен.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви "пълна карантина" за справяне с коронавируса, с който са заразени 33-ма души в страната. До момента там също няма смъртен случай.

От вторник във Венецуела влиза в сила пълна карантина, заяви по радиото и телевизията Мадуро, уточнявайки, че тази драстична, но необходима мярка се отнася за цялата страна. Преустановяват се всички професионални дейности с изключение на свързаните с доставянето и продажбата на храни, полицията и военните, здравните заведения и транспорта. Властите вече затвориха учебните заведения на всички равнища и забраниха полетите от Европа, Колумбия, Доминиканската република и Панама.

По данни на АФП потвърдените случаи в Латинска Америка са общо 819. Това включва и седем души, които починаха.

100 лекари и зъболекари - нито един с коронавирус - бяха блокирани в круизен кораб край Чили. Повече за случая прочетете тук.

Алжир ще спре от четвъртък всички пътувания по вода и въздух до и от Европа, обяви алжирският премиер Абделазиз Джерад, цитиран от "Ройтерс". В неделя Алжир обяви, че от вторник прекъсват всички транспортни връзки с Франция и че авиокомпанията "Ер Алжери" ще осъществи извънредни полети, за да върне в родината алжирски граждани.

Мерки срещу разпространяването на коронавируса предприеха и властите в Мароко, предаде ТАСС. От вчера в страната са затворени кафенетата, ресторантите, кината, театрите, спортните зали, хамамите и игрищата, се казва в съобщението на вътрешното министерство на кралството. Досега в Мароко има 29 заразени и един починал.

Казахстан даде инструкции на местните компании да позволят на служителите си да работят от дома, ако това е възможно, за да забавят разпространението на коронавируса. Решението беше обявено от министъра на труда и социалната защита Биржан Нуримбетов, предаде "Ройтерс".

Филипинският президент Родриго Дутерте нареди на близо 60-те милиона жители на най-големия остров на страната да останат по домовете си за срок от един месец, предаде ДПА. Президентът наложи и ограничения на пътуването, нареди затварянето на повечето предприятия, освен магазините и затвори границите за чужденци. Във Филипините са регистрирани 142 случая на Ковид-19. Заболяването предизвика смъртта на 12 души.

Малайзийският премиер Мухидин Ясин заяви, че от сряда до края на март ще бъдат затворени всички предприятия, освен супермаркети, обществени пазари, магазини за хранителни стоки. През този период малайзийците няма да имат разрешение да напускат страната и границите ще бъдат затворени за чужденци. В населената предимно с мюсюлмани Малайзия заразените се увеличиха до 553 – най-големият брой в страна от Югоизточна Азия, от които 338 бяха проследени до ислямска религиозна церемония, проведена в околностите на Куала Лумпур в края на февруари. Предполага се, че са присъствали 15-16 хиляди души и са били заразени вярващи от Бруней, Камбоджа и Сингапур.

Мерките ще влязат в сила в сряда и ще бъдат в сила най-малко две седмици.

Малайзия е основен източник за доставки до Сингапур, който внася повече от 90% от храните си.

Десетки хиляди малайзийци всекидневно пътуват до богатият град-държава, за да работят в различни сфери – от ресторанти до производство на полупроводници.

В резултат дълги опашки се извиха в магазините в Сингапур във вторник сутринта, напомняйки за паническото пазаруване преди месец, когато Сингапур повиши нивото на опасност заради коронавируса.

В Сингапур са диагностицирани 243 случая. Няма починали.

Още 30 души са с положителни тестове за коронавирус в Тайланд, където общият брой на заболелите с тях се увеличи до 177 случая, съобщава „Гардиън“.

Строги са мерките и в Индия. Страната затвори една от най-красивите сгради в света - Тадж Махал, магнит за туристи от целия свят.

Китай съобщи за 21 нови случая на коронавирус, като само при един от тях заразяването е станало в страната. При останалите заразата е внесена от хора, пристигнали от чужбина, предаде Франс прес.

Единственият случай на местна зараза е в град Ухан, първото огнище на вируса. След като през февруари ежедневно се съобщаваше за повече 1000 новозаразени, миналата седмица Пекин обяви, че "на практика е спрял" вируса. Сега властите се опасяват от връщането му чрез чуждестранни посетители. През изминалото денонощие в континентален Китай са починали 13 души, с което жертвите на вируса в страната стават общо 3226.

Южна Корея съобщи днес за 84 нови случая. Това е третият пореден ден, в който Сеул отчита под 100 нови заразени. За сравнение на 29 февруари, когато беше пикът на заразата, властите съобщиха за 909 нови случая, отбелязва Ройтерс.

13 903 нови случая на коронавирус регистрира СЗО през последното денонощие, жертвите са 862. До момента заразените по света са 182 404, по данни от картата на Университета "Джон Хопкинс", която проследява развитието на болестта в реално време. От тях над половината са извън Континентален Китай. Смъртните случаи нараснаха до 7,154.

Към 10:30 ч. на 17.03. най-засегнатите страни, според общия брой заразени, са:

Китай - 81 052; 3230 починали;

Италия - 27 980 заразени, 2158 починали;

Иран - 14 991 заразени, 853 починали;

Испания - 9942 заразени, 342 починали;

Южна Корея - 8320 заразени, 72 починали;

Германия - 7272 заразени, 17 починали;

Франция - 6655 заразени, 148 починали;

САЩ - 4 661 заразени, 85 починали;

Швейцария - 2 330 заразени, 19 починали;

Великобритания - 1 553 заразени, 56 починали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!