Quantcast

Уругвай легализира днес отглеждането на марихуана

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2013 в 08:36 3169 3

Марихуана
Марихуана

Сенатът на Уругвай днес ще одобри закон, с който ще позволила на гражданите си да отглеждат, купуват и пушат марихуана. Така Уругвай ще стане първата държава, която легализира марихуаната.

Проектозаконът е изготвен от правителството на южноамериканската държава.

Той предвижда държавна регулация по цялата верига на леката дрога. По този начин се прави опит бизнесът с марихуана да бъде отнет от престъпните структури, твърдят управляващите в Уругвай.

На потребителите ще бъде позволено всеки месец да купуват не повече от 40 грама марихуана от регулирани от държавата аптеки. Има възрастово ограничение от 18 години и изискване купувачът да се регистрира в правителствена база данни, следяща месечните покупки.

В домовете ще бъде разрешено отглеждането на до 6 растения годишно, което се равнява на добив от около 480 грама. Ако създадат клуб за пушачи на марихуана (между 15 и 45 членове), уругвайците могат да отглеждат до 99 растения в годината.

След одобряването на закона ще има 120 дни за създаване на борд за контрол на наркотиците, който да регулира отглеждането, да определи цените и да следи потреблението.

Употребата на марихуана и преди беше разрешена в Уругвай, но не и отглеждането и търговията с нея.

Критиците на легализацията на марихуаната твърдят, че това е крачка към по-висока употреба на т.нар. твърди наркотици, тъй като престъпният свят ще се принуди да ги предлага на конкурентни ниски цени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2013 в 12:38

Популистките южноамерикански държави явно нямат "Майки срещу дрогата". По-идиотски аргумент от този на "критиците на легализацията.." няма. Мисля, че автора си го е измислил или го е преписал от някъде - противоречи си с "новината".
Л Е Г А Л И З А Ц И Я ! И мутрите остават с 20 - 30 % по - малко приходи. Ама няма кой да пита "кой?".

10.12 2013 в 12:08

Тю-ю-йййй!
Разчистиха площада в Киев и UFF-аджиите свалиха всичко от първа за Украйна! Що бе? Като се изпариха студенто-орките от СУ се прахвърлиха на процесите в Украйна, сега и там няма кървища, свалиха и тия новини... за какво ще пишете бре?
Я пуснете една новина от пийнер мюзик за новогодишните им концерти :D
Или пък нещо за сдружението "Да се напиваме без мярка и морал!"

Манол глишев как е? Ще ни осведомите ли?

10.12 2013 в 10:29

Супер, сега "ранобудните талибани" има къде да емигрират.