Украйна предложи руски военнопленници срещу евакуирането на ранените бойци от Азовстал

OFFNews 12 май 2022 в 09:21 2518 0

Военнослужещ от полка

Снимка БТА/АП

Военнослужещ от полка "Азов", ранен по време на сраженията срещу руските сили, позира за фотограф в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, Украйна, вторник, 10 май 2022 г.

Украйна предложи да освободи руски военнопленници в замяна на безопасното евакуиране на тежко ранените бойци, попаднали в капана на стоманолеярния завод "Азовстал" в разрушения град Мариупол, докато Киев започна да се подготвя за първия си процес за военни престъпления срещу пленен руски войник, съобщава АП.

Докато в източната и южната част на Украйна бушуват сражения, украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви в сряда, че се водят преговори за освобождаване на ранените бойци, които са скрити в последния бастион на украинската съпротива в Мариупол. Тя заяви, че има различни варианти, но "нито един от тях не е идеален".

Полк "Азов" съобщи в социалните мрежи, че през предходните 24 часа руските сили са извършили 38 въздушни удара по територията на стоманодобивния завод "Азовстал".

Заводът е приютил стотици украински войници и цивилни по време на продължилата няколко месеца обсада.

Съветник на кмета на Мариупол заяви, че руските сили са блокирали всички пътища за евакуация от Мариупол. Петро Андрюшенко каза, че вече малко жилищни сгради са годни за живеене, има малко храна и питейна вода. Той каза, че някои от останалите жители сътрудничат на окупационните руски сили в замяна на храна.

Според британското Министерство на отбраната Украйна е насочила вниманието си към руската противовъздушна отбрана и корабите за снабдяване на Змийския остров в Черно море, за да прекъснат усилията на Москва да разшири контрола си върху крайбрежието.

Украйна заяви също, че е свалила крилата ракета, насочена към черноморския пристанищен град Одеса.

Украински официални лица съобщиха още, че руска ракетна атака е била насочена към район около Запорожия, като е унищожила неуточнена инфраструктура. Няма съобщения за жертви. Югоизточният град е бил убежище за цивилни, бягащи от опустошения пристанищен град Мариупол.

Губернаторът на руска област близо до Украйна пък заяви, че най-малко един цивилен е загинал, а шестима са ранени при украински обстрел в село Солохи, близо до границата. Разказът на губернатора на Белгород Вячеслав Гладков не може да бъде проверен от независим източник. Той заяви още, че селото ще бъде евакуирано.

Процесът

Главният прокурор на Украйна заяви, че службата ѝ е повдигнала обвинение на 21-годишния руски сержант Вадин Шишимарин за убийството на невъоръжен 62-годишен цивилен, който е бил застрелян през февруари, докато карал колело. Убийството било извършено четири дни след началото на войната. Шишимарин, който е служил в танково подразделение, е обвинен, че е стрелял през прозореца на колата по мъжа в североизточното село Чупахина.

Главният прокурор Ирина Венедиктова заяви, че войникът може да получи до 15 години затвор. Тя не съобщи кога ще започне съдебният процес срещу него. Службата на Венедиктова заяви, че разследва над 10 700 твърдения за военни престъпления, извършени от руските сили, и е идентифицирала над 600 заподозрени.

Много от зверствата излязоха наяве миналия месец, след като силите на Москва прекратиха опита си да превземат Киев и се изтеглиха от околностите на столицата, разкривайки масови гробове и осеяни с тела улици и дворове в градове като Буча. Жителите разказват за убийства, палежи, изнасилвания, мъчения и разчленяване.

Владимир Яворски от Центъра за граждански свободи заяви, че украинската правозащитна организация ще следи отблизо процеса срещу Шишимарин, за да провери дали той е справедлив. "Много е трудно да се спазват всички правила, норми и неутралност на съдебното производство във военно време", каза той.

Руски газ

Украйна спря газопровода, по който руският газ се пренася през Украйна до домовете и промишлеността в Западна Европа, като за първи път от началото на войната Киев прекъсна западния поток на един от най-доходоносните експортни продукти на Москва.

Украинският оператор на газопровода заяви, че този ход е предприет, за да се спре подаването на руски газ през станция в част от Източна Украйна, контролирана от подкрепяните от Москва сепаратисти, тъй като вражески сили се намесват в работата на станцията и изсмукват газ.

Непосредственият ефект вероятно ще бъде ограничен, отчасти защото Русия може да пренасочи газа към друг тръбопровод и защото Европа разчита на различни доставчици. Въпреки това прекъсването подчертава по-широкия риск за доставките на газ, произтичащ от войната.

Херсон

Вчера политик, назначен от Кремъл в южната Херсонска област, заяви вчера, че официални лица там искат руският президент Владимир Путин да я анексира.

Нейна жителка оспорва това пред кореспондент на агенцията. "Всички хора в Херсон чакат нашите войски да дойдат възможно най-скоро", казва учителката, която посочви само първото си име - Олга, от страх от ответни мерки. - Никой не иска да живее в Русия или да се присъедини към нея."

Кирил Стремусов, назначен от Москва за заместник-ръководител на областната администрация на Херсон, каза пред руската информационна агенция РИА: "Град Херсон е Русия."

Това повиши вероятността Кремъл да се опита да откъсне още едно парче от Украйна, тъй като се опитва да спаси неуспешната инвазия, коментира АП и припомня, че Русия анексира украинския Кримски полуостров, който граничи с Херсонска област, след оспорван референдум през 2014 г. - ход, осъден като незаконен и отхвърлен от по-голямата част от международната общност.

В началото на войната Херсон хората излязоха по улиците, за да осъдят руската окупация. Учителката Олга казва, че подобни протести сега са невъзможни, защото войските на Москва "отвличат активисти и граждани само за това, че носят украински цветове или лентички". Тя каза, че "хората се страхуват да говорят открито извън домовете си" и "всички ходят бързо по улиците".

Черноморско пристанище с население от около 300 000 души Херсон осигурява на Крим достъп до прясна вода и се разглежда като врата към по-широкия руски контрол над Южна Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че жителите на региона сами ще решат дали да бъде отправен призив за анексиране. Той заяви, че всеки ход за анексиране на територия ще трябва да бъде внимателно оценен от правни експерти, за да се уверят, че е "абсолютно легитимен, както беше с Крим".

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк написа в Туитър: "Нашествениците могат да поискат да се присъединят дори към Марс или Юпитер. Украинската армия ще освободи Херсон, независимо от това какви игри с думи си играят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!