Турция започва строежа, предизвикал кървавите протести на "Таксим"

ОFFNews 16 юли 2015 в 15:35 3386 4

Снимка AFP

Снимка от протестите на "Таксим".

Последна инстанция на Висшия административен съд на Турция разреши строежа в парка "Гези" в Истанбул, който предизвика кървави протести в страната през 2013 г., съобщават световните агенции.

През юни 2013 г. в Турция и най-вече в Истанбул избухнаха масови протести и безредици срещу премахването на една от малкото зелени площи в града, които прераснаха в недоволство срещу управлението на Ердоган и неговите "авторитарни и ислямистки изстъпления".

При последвалите протести на площад "Таксим" загинаха 8 души, а хиляди други бяха ранени от органите на реда. Решение на съда е от 31 март тази година, но едва днес то стана публично достояние. То предизвика бурна реакция в социалните мрежи, като все още не е ясно дали ще има нови протести по повода.

Противници на застрояването се обединяват под призива #SanaGeziyiYiktirmayacagiz ("Няма да ви позволим да унищожите Гези"). Организации в защита на каузата обявиха, че защитата на "Гези" вече не е само турска, а международна кауза.

На мястото на парка ще бъдат върнати казармите, които са били там по османско време, но този път с търговска цел. Те са изградени по дизайн на известния архитектски род с арменски корени Балян, но биват тежко повредени при бунт през 1909 г. След това през 1920 г. те се превръщат в първия футболен стадион в Турция, а през 1940 г. са разрушени, за да бъде построен паркът "Гези".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови