Турция изтегля част от войските си от Ирак

OFFNews 14 декември 2015 в 15:03 3507 2

Турция изтегля част от войските си, разположени в базата в Ирак, съобщи държавната Анадолска агенция

Тя цитира официални военни източници, които казват, че конвой от 10 или 12 камиона е напуснал лагера в Башика и се придвижва на север.

Турция разположи войски близо до контролирания от 2014 г. от джихадистката групировка "Ислямска държава" град Мосул, за да провежда обучения на иракски кюрдски бойци. Но пристигането на 150-те души по-рано този месец срещна острата съпротива на иракското правителство.

Багдад заяви, че разполагането е било извършено без съгласуване и че Турция е нарушила националния суверенитет на Ирак и международното право. То призова Съвета за сигурност на ООН да поиска от Турция да изтегли силите си. Анкара защити действията си с обяснението, че това е рутинна ротация на войски в съществуващия на базата международна мисия лагер, създаден за обучението и екипирането на иракските войски за борба с "Ислямска държава".

В петък от кабинета на турския министър-председател Ахмет Давутоглу заявиха, че са решили да реорганизират военния си състав в Башика след разговори с иракски официални представители.

Изтеглянето на турските войски в понеделник е част от "нова договорка", каза турски военен източник пред Reuters.

Не е ясно дали изтеглените войски ще се върнат в Турция или ще останат в Ирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови