Ирак: Контрабандният петрол на ИДИЛ минава предимно през Турция

OFFNews 07 декември 2015 в 21:42 6674 14

Хайдер ал Абади

Снимка Архив

Хайдер ал Абади обвини Турция, че е основен клиент за петролната контрабанда на ИДИЛ.

Преобладаващата част от изнасяния контрабандно от ИДИЛ петрол минава през Турция, заяви премиерът на Ирак Хайдер ал Абади.

В изявление след среща в Багдад с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер Абади настоя, че на територията на Ирак има турски войски - без знанието или съгласието на иракското правителство.

Предизвикваме Турция да покаже каквото и да било доказателство, че сме знаели или сме се съгласили на това, добави той по повод неотдавнашното разполагане на турски войски и танкове в Северен Ирак.

Този регион не може да поеме още един конфликт, включително такъв между Турция и Ирак, каза германският външен министър. Той призова за спадане на напрежението.

Обвинението на Абади идва в момент, когато редица страни вече обвиняват Турция, че е замесена в трафик на петрол с ИД. Радикалната групировка контролира райони в Ирак и Сирия.

От няколко дни Русия обвинява Турция, че се възползва от джихадистката контрабанда на петрол и дори намеси пряко президента Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че това са лъжи.

В петък САЩ заявиха, че количеството петрол, което ИД превозва в Турция е "икономически незначително". След това изявление Москва обвини Вашингтон, че искал да прикрие тези деяния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!