Ирак даде 48 часа на Турция да изтегли войските си

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2015 в 08:40 15482 6

Снимка AFP

Ирак даде на Турция 48 часа да изтегли войниците си от страната, където са влезли незаконно или ще се изправи пред "всички възможни опции" за реакция, включително прибягване до Съвета за сигурност на ООН, предаде AFP.

Ултиматумът беше поставен в неделя.

Багдад, който се бори да запази суверенитета си, докато получава международна помощ срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", обяви, че турските сили са навлезли с танкове и артилерия в Ирак без разрешението на властите в страната.

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу каза в писмо до иракския си колега Хайдер ал Абади, че няма да има разполагане на сили, докато Багдад има подобни опасения.

Въпреки това остава неясно какво ще се случи с войските, които вече са изпратени в Ирак.

"Ако не последва изтегляне на тези сили в рамките на 48 часа, Ирак има правото да използва всички възможни опции", включително да се обърне към Съвета за сигурност, заявиха от кабинета на Абади.

Турските сили са влезли "без позволението или знанието на иракското правителство", допълват още от кабинета на премиера.

От практическа гледна точка, опциите на Ирак са предимно дипломатически, защото Анрака има далеч по-силна армия.

Турция има войски в базата в района на Башика, в Ниневия, където обучава доброволци сунити, надявайки се да върне близкия град Мосул от "Ислямска държава", превзет от групировката през юни 2014 г.

Турският премиер Ахмет Давутоглу изпрати писмо до Абади в неделя, за да му напомни за тренировъчната програма, "която осъществяваме в Башика от миналия март, както и задачи и дейности на нашите сили там", е казал източник от кабинета на Давутоглу пред AFP.

Ден по-рано Давутоглу определи разполагането на сили като "рутинна ротационна дейност". "Това не е нов лагер", заяви той и допълни, че целта на силите край Мосул е обучение на доброволци, които да се борят срещу тероризма в координация с иракското министерство на отбраната.

В същото време, иракският автономен кюрдски регион, който има сили в региона, обяви, че Турция е изпратила военни експерти и продоволствия, за да разшири базата си.

Министърът на отбраната на Ирак Халед ал Обейди също поиска войските да бъдат изтеглени в телефонен разговор с турския си колега.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2015 в 18:11

Мръсно куче е Ердоган, но от сой. Влиза дори и неканен с обозначените си танкове и войници. На цар-пути, когато е неканен, сичката му храброст е, да се наметне с чаршаф на Червен кръст!

07.12 2015 в 16:06

А да си оправим нашата кончинка,а? Насред София и изцяла България стърчат паметници на една окупационна армия, пркършила историята ни, а вие квичите от жал към братския иракски народ......

07.12 2015 в 12:24

Викаш, с ПОКАНЕНИТЕ окупатори няма проблем?

07.12 2015 в 10:17

И какво излиза сега, че не може самолет да прелити над турска територия за 5 мин, но те нямат проблем с изпращането на сухопътна войска, щъкаща непоканена напред-назад.

07.12 2015 в 08:59

Абсолютно. Всички непоканени окупатори вън от изконните територии на съответната популация.

07.12 2015 в 08:53

Закона! Спазвайте закона!