Съветът за сигурност на ООН ще заседава за турските войски в Ирак

OFFNews 08 декември 2015 в 09:21 4124 9

ООН

Снимка Архив

В Съвета за сигурност на ООН са представени 15 държави – пет постоянни членки и 10 непостоянни, които се сменят на ротационен принцип.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще заседава във връзка с навлизането на турски танков батальон в Ирак, предаде РИА Новости от централата на световната организация. Инициативата за свикването на Съвета е на Руската федерация.

По данни на иракските власти на 4 декември турски танкове са влезли в северната провинция Найнава по предлог, че подготвят бойци от кюрдските народни отреди, които воюват против терористите. Министерствата на външните работи и на отбраната на Ирак нарекоха присъствието на турските военни „враждебно действие“, което не е било съгласувано с Багдад.

Освен танкове, границата са преминали и леки бронирани машини и около 900 войници, уточни днес руският вестник „Взгляд“.

В неделя министър-председателят на Ирак Хайдер ал-Абади заяви, че страната си запазва правото да прибегне до всички възможни мерки, включително да се обърне към Съвета за сигурност, ако турските военни части не напуснат територията й до 48 часа. Вчера той повтори предупреждението си, добавяйки, че остават 24 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!