Турският посланик: Не сме против Русия. Ако бяхме, щяхме да участваме в санкциите след Украйна

OFFNews 05 декември 2015 в 10:42 3323 0

Сюлейман Гьокче

Снимка БГНЕС

Сюлейман Гьокче

"Това не беше прищявка от страна на Турция. Ситуацията, в която сме в момента, не е желателна, но ето - озовали сме се в нея. Да, руските мерки – всичките са едностранни, между другото – са много напосоки и с определени политически мотиви. Те търсят да има резултат в краткосрочен план. В средносрочен план ситуацията вероятно ще се уталожи, ще се балансира и тези мерки ще започнат да работят срещу интереса на Русия, защото, когато си диверсифицираш пазарите, променяш естеството на отношенията. Русия и Турция винаги са били приятели. Това не е намислено срещу Русия. Ако го бяхме замислили против Русия, Турция щеше да участва в санкциите, които бяха предприети срещу Русия, след това което се случи в Украйна", заяви посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче пред bTV тази сутрин.

"Това, което трябва да се случи сега е комуникация, общуване, разговори и дипломация. Не ние предизвикваме ескалиране на напрежението, ние призоваваме за намаляване на напрежението. То не е необходимо, не е обосновано. От друга страна, трябва да се концентрираме върху общата цел - борбата с тероризма и екстремизма", допълни той.

Н. пр. Гьокче разказа отново каква е била ситуацията, довела до свалянето на руския бомбардировач на 24 ноември.

"Доста просто е. Руската операция започна на 30 септември в Сирия. Първото нарушаване на турското въздушно пространство беше на 3 октомври, второто - на 4-и. Първите контакти бяха на 5-и. Имаше 5 или 6 различни инцидента с нарушаване на въздушното пространство и това беше обсъдено с руските власти в гражданско-военното партньорство, на военни и дипломатически нива. Тази беше последната ескалация на нарушенията на въздушното пространство.

Установили сме правила за влизане в бой, които са споделени с всички, включително с руската авиация. Руските военни власти се ангажираха това да не се повтори. Това се случи по средата на октомври, но независимо от това нещата продължиха.

Имаме специален радиоканал, за да се избягват тези инциденти. В деня на инцидента той беше използван и бяха изпратени 10 съобщения в рамките на 5 минути на самолетите. Един от самолетите направи рязък завой на юг, а другият навлезе с носа в нашето въздушно пространство.

Нарушаването на въздушното пространство може да продължи минута, може и 10 секунди. Но тук не говорим за продължителност, а за намерение.

Изпратихме 10 предупреждения. Тишина по радиото. Никаква реакция. Неидентифицирани бойни самолети и те отказват да разкрият идентичността си. Не казват кои са, независимо, че се казва: "Кажете кои сте". Всички тези самолети са свръзхзвукови, за много кратко време минават много дълго разстояние и са с пълно бойно въоръжение."

Нямаме никакво намерение да поднасяме извинения на когото и да било. На политическо ниво това е заявено много ясно, но наистина съжаляваме, че се случи така. Важното е следното: този инцидент можеше да бъде избегнат много лесно, като се направи добра комуникация. Да, съжаляваме, да, мъчно ни е, но сме изпълнявали правото си на суверена защита на въздушното ни пространство. Това не е нещо, което подлежи на обсъждане, каза още посланикът.

Той категорично отрече твърденията на руската страна, че Турция е основен потребител на петрола, изнасян от "Ислямска държава".

"Абсолютно невярно е това. Този текст е на база заблуда и изместване фокуса на нещата. Той предполага, че намерението е манипулация. Много сме свикнали с тези упражнения по пиар още от времето на Студената война", каза Гьокче.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!