Русия и Турция прекратиха преговорите за „Турски поток“

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2015 в 13:23 3558 4

Русия и Турция прекратиха преговорите за газопровода „Турски поток“. Това съобщи руският енергиен министър Александр Новак.

В момента преговорите са спрени, още повече, че с постановление на правителството е прекратена работата на междуправителствената комисия по търговско-икономическо сътрудничество, уточни Новак.

Ако на Турция ѝ трябва „Турски поток“, тя може да се обърне към Русия за провеждане на разговори по въпроса. За момента не е имало такива искания, каза шефът на „Газпром“ Алексей Милер.

За изграждането на газопровода Русия и Турция се договориха на 1 декември 2014 г., когато руският президент Владимир Путин обяви и спирането на проекта „Южен поток“. Междуправителствено споразумение обаче така и не беше подписано.

Преговорите между двете страни продължиха с месеци, като те не успяха да постигнат окончателно споразумение за цената на руския газ, който Турция ще купува.

Освен това не беше уточнено докъде ще стига газопровода. Първоначалната идея беше той да достига Турция и оттам границата с Гърция, откъдето газ да си купуват страните от ЕС. По-късно планът беше променен, като от „Газпром“ съобщиха, че първоначално тръбата ще осигурява газ само за турските потребители.

След като Турция свали руския изтребител Су-24 обаче, преговорите между двете страни бяха напълно прекратени.

Милер все пак не уточни дали в случай на интерес от страна на Турция разговорите ще продължат.

Ако Турция смята, че този проект е важен, нека да се обърне към нас. Към днешна дата не е постъпвало такова предложение. Ако постъпи, ще го обмислим, заяви шефът на „Газпром“.

Руският премиер подписа във вторник постановление за икономическите мерки, които Русия ще предприеме по отношение на Турция след свалянето на руския изтребител.

С постановлението беше прекратена работата на междуправителствената комисия с Турция за търговско-икономическо сътрудничество, но не са споменати големи проекти като „Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“, която Русия щеше да строи в Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2015 в 14:27

Ама то някой мислел ли е изобщо, че тоя поток е нещо повече от поредния блъф на Путя?

03.12 2015 в 14:11

№01 абсолютно съгласен. Предполагам тръбите още се търклят в Бъргас. Терените сигурно са отчуждени вече. Очертава се мека зима, на пролет е добре да потече газа.....само Борисов да внимава какви точно неща подписва - щото Руснаците обичат лекинко да ни заробват с подобни договори (както и други империи като САЩ или Турция)

Чак за Белене може да не се старае много, освен ако Руснаците поискат да си го строят без субсидии и гаранции. Ако има руска компания дето иска сама да финансира и вдига ядрена централа, може да им дадат лиценз.

03.12 2015 в 13:54

Хм-м-м-м, странно, а беше толкова обещаващ проект.
Така ненадейно.

03.12 2015 в 13:42

Айде сега Баце, чемодан, вокзал, Русия, Москва, Путин. И без Южен поток да се не връщаш. Щото иначе газа ще го вземаме от Северен 2. На дебела цена. А хъбче от ЕС - нанай. Може и ръка да целуваш, ако помогне за Белене.