Труден консенсус за климата на Г-20

OFFNews 08 юли 2017 в 19:27 8438 11

Заключителната декларация на срещата на върха на Г-20 в Хамбург изолира Съединените щати по въпроса за климата, но взима предвид техните възражения за търговията, предадоха световните агенции. Финалното комюнике бе прието в края на двудневния форум на двадесетте най-големи развити икономики в света, която завърши около 16.30 ч. българско време. В заключителната декларация всички държави от групата, с изключение на САЩ, потвърждават своя ангажимент към Парижкото споразумение за климата.

По-рано тази година американският президент изтегли страната си от новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне.

"Потвърждаваме нашия силен ангажимент към Парижкото споразумение, придвижвайки се бързо напред към пълното му прилагане", пише във финалното комюнике на Г-20. Групата отхвърля призива на Тръмп да предоговори спогодбата, която нарича "необратима". "Взимаме си бележка за решението на Съединените американски щати да се оттеглят от Парижкото споразумение", пише в текста.

Страните от Г-20 призовават за борба срещу протекционизма и насърчаване на свободната търговия.

"Ще оставим пазарите отворени, отбелязвайки важното значение на реципрочната и взаимноизгодна търговия и инвестиционни рамки и на принципа на недискриминация", пише в заключителната декларация на срещата.

Групата, на която се пада дял от 85 процента от глобалната икономическа активност, обещава, че "ще продължи да се бори срещу протекционизма, включително срещу всички нечестни търговски практики".

В същото време комюникето взима предвид възраженията на Съединените щати и по-конкретно националистическата икономическа политика на президента Доналд Тръмп, за да може текстът да получи тяхното одобрение. Г-20 признава "ролята на легитимните защитни инструменти в търговията". Групата освен това призовава някои свои членове, по-специално Китай, да намалят своя свръхкапацитет в своя стоманодобивен сектор.

Г-20 отчита в комюникето ответните реакции срещу процесите на глобализация. "Ние можем да постигнем повече заедно, отколкото ако действаме сами", подчертават лидерите от групата. Те дават да се разбере, че "като обединява развити и нововъзникващи пазарни икономики, Г-20 е решена да определи облика на глобализацията по начин, който да е от полза за всички хора".

Световни лидери изразиха задоволство от решенията, приети на завършилата днес двудневна среща на върха на Г-20 в Хамбург, предадоха осведомителните агенции.

Домакинът на форума, германският канцлер Ангела Меркел, изрази задоволство, че всички страни от групата с изключение на САЩ са се споразумели за бързо прилагане на Парижкото споразумение за климата. Постигнахме "добри резултати в някои сфери", въпреки блокажа със Съединените щати заради климата, обобщи тя.

Меркел призна, че преговорите на срещата са били трудни, като подчерта, че тази истина не може да бъде скрита. Тя посочи като положителен пример договорената с усилия обща позиция за търговията.

Меркел осъди насилието, съпътстващо протестите срещу Г-20. Германското правителство обмисля как да помогне на пострадалите, отбеляза тя и похвали действията на полицията.

Френският президент Еманюел Макрон изрази задоволство, че срещата на върха е съхранила "необходимите равновесия" по въпросите на климата и търговията и е предотвратила връщането назад в тези области. Той приветства договорените важни решения за борба срещу финансирането на тероризма.

Вярвам, че Съединените щати на президента Доналд Тръмп, може да бъдат убедени да се присъединят отново към Парижкото споразумение, каза Макрон.

Неговият оптимизъм обаче не бе споделен от Меркел, която прогнозира, че това надали ще стане.

Срещата на върха на Г-20 постигна "оптимален компромис" за климата, заяви руският президент Владимир Путин.

Меркел изрази задоволство, че форумът е дал възможност Тръмп и Путин най-накрая да се срещнат. Надявам се двамата да продължат своя диалог и той да бъде открит и честен, допълни тя.

Междувременно десетки хиляди хора се събраха в центъра на Хамбург за заключителния протест срещу срещата на върха на Г-20 в северния германски град, предаде ДПА. Полицията съобщи, че демонстрантите са около 21 000. Според организаторите на протеста са дошли 76 000 човека.

Засега протестът е мирен. Има обаче опасения от нови прояви на насилие, след като демонстрациите срещу Г-20 в Хамбург на моменти преминаваха в сблъсъци.

Най-малко 213 полицаи бяха ранени и 265 участници в протестите - задържани, до днес, отбелязва ДПА. Няма надеждни данни за броя на пострадалите демонстранти.

Източник:БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

10

Red or Dead

09.07 2017 в 00:43

Да ама снимката вече официално е обявена за фотошоп, виж на тетка как са и заболи един “георгиевски кръст“ на сакото!
Вижда се обаче, че на табелката пред Путин пише Русия, за мен ИСТИНАТА е една.....ВЛАДИМИР ВЕЛИКИ е.........KING of the World.........

Приемаш ли ОБЛОГ, че всеки момент всички “независими СМИ“ ще раздухат снимката, а ЗАЩО всъщност мълчаха за ТОВА цял ден..........по слугинажа ще ги познаеш..........не се гаси туй, що не гасне.......СЛАВА РОССИИ.......

63994

8

Red or Dead

08.07 2017 в 23:53

Относно “лошата реклама“, аз гледам на нещата по малко по-различен ъгъл........Според мен всички тези истерии, имбецилни и кретенски начинания показват само едно....ПЪЛНА ЛИПСА НА КАКВАТО И ДА Е МОЗЪЧНА ДЕЙНОСТ, ТОТАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ И ПЪЛНО НЕОСЪЗНАВАНЕ НА СОБСТВЕНОТО ИМ НИЩОЖЕСТВО........жалки козяшки останки драскащи за все по-малко сребърника.........естествено, “лоша реклама няма“, но точно в твоя случай не е така.......искам да ти споделя, че вече ми е жал за Йончев, честно, как ли се чувства човека гледайки как никнат като гъбки след дъжд, все по-дебилни защитници на 'европейските ценности и на хуманният западен свят'........и да завърша в стила на Шешел........@бем ти дерьмокрацията.....

63994

7

Red or Dead

08.07 2017 в 23:40

Първо ще отговоря за ФУНДАМЕНТАЛНАТА СНИМКА........това за мен е като РЪКОПОЛАГАНЕ НА НОВИЯ...........КАПО ДИ ТУТИ КАПИ........колкото пъти да я гледам не ми омръзва, нали се сещаш, КОЯ снимка ще спечели евентуален конкурс......“Уловения миг който ще ПРОМЕНИ света“.............относно СМИ.........ПО ЛИПСАТА НА ТАЗИ СНИМКА.......ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ..........самия факт, че мълчат като бити г@зове е ОГЛУШИТЕЛЕН......ти вече си разбрал естествено КОЙ си е тръгнал първи.........с небрежно подметнати през рамо думи...........ДОЙДОХ....ВИДЯХ.....ПОБЕДИХ.....СЛАВА НА ВЛАДИМИР ВЕЛИКИ!!!

63994

4

Red or Dead

08.07 2017 в 21:19

Йончев, кога ще пуснеш функция за редактиране на собствените коментари?

Еййй. ма много бързаш, един месец му трябваше да махне ЧЕРНИЯ фон на който излиза темата която си избрал, АКО изобщо въведе тези неща които са налични във всички ДРУГИ сайтове където Форума и коментарите им са важни, тук просто им вадят очите...

63994

3

Red or Dead

08.07 2017 в 21:15

Професоре, първо да ти честитя, че вече си се превърнал в МНОГО 'мокър' сън на доста БУНАДЯСАЛИ мисирки....хихихихиии....в друга тема видях, че вече една от тях не издържайки на напрежението е решила да ти издигне паметник неръкотворен както си личи от акунта е изцяло обсебена от твоя милост.......върнах се в романтичните времена когато импровизациите и вариациите на тема “Професор Балкански“ и “Red or Dead“ бяха повече отколкото тези в/у темата на “Smoke on the Water“........

След като ти отдадох заслуженото;) да се върнем към ТОЗИ който съвсем скоро ще се превърне в САМОДЪРЖЕЦ на Земята!!!
СЛАВА И ВЕЧЕН ЖИВОТ НА ВЛАДИМИР ВЕЛИКИ!!!
Видях във фейса една прекрасна снимка която илюстрира КОЛКО МНОГО Е ИЗОЛИРАН от всички ВЛАДИМИР ВЕЛИКИ......вижте я всички.......жив да го ожалиш.........

https://goo.gl/6edDKD

 
X

Да помогнем на украинските деца!