Присъда и арест на известен рапър в Барселона изведоха хиляди на улицата

OFFNews 17 февруари 2021 в 13:24 3832 1

Снимка Instagram - pablohaseloficial

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Барселона във вторник вечерта, за да поискат освобождаването на рапър, арестуван от испанската полиция, след като е осъден по обвинение във възхвала на тероризма и обида на монархията в песните му.

Десетки полицаи атакуваха университета в Йеида в Североизточна Испания по-рано през деня и арестуваха рапъра Пабло Асел, който се беше барикадирал там. Асел, известен със своите радикални леви възгледи, пропусна срока да се предаде на полицията миналия петък, за да изтърпи наказание от девет месеца затвор, постановено през 2018 г. - присъда, която предизвика шум в Испания и накара правителството да обяви, че ще направи законите за свободата на словото по-малко рестриктивни.

Асел беше осъден заради текстове и туитове, които включваха препратки към баската сепаратистка паравоенна група ЕТА, сравнение на испанските съдии с нацисти и твърдение, че бившият крал Хуан Карлос е бос на мафията.

След ареста на Асел, вицепремиерът Кармен Калво заяви пред репортери, че ефективни присъди по въпроси на свободата на словото не трябва да се случват в демокрация като Испания.

Асел се скри в университета с група свои поддръжници в понеделник. Те имаха кратък сблъсък с полицията във вторник сутринта, хвърляйки столове и изпразвайки пожарогасители, преди служителите, носещи оръжия и защитни шлемове, да заловят Асел.

Хора излязоха на демонстрация по някои от главните улици на Барселона, крещейки „Свобода за Пабло Асел“. Протести се проведоха и в други градове в регион Каталуния.

Стигна се до сблъсъци между протестиращите и полицията за борба с безредиците, горяха кофи за боклук, имаше ограбени магазини и предмети, хвърлени срещу служители, опитващи се да разпръснат демонстрантите, понякога с помощта на палки и пяна.

Mossos d’Escuadra, каталунската регионална полиция, заяви в Twitter, че протестиращите изгарят мотоциклети и кошчета, създавайки барикади и блокирайки улиците в Барселона и че 14 души са били арестувани.

‘МОЖЕ ДА БЪДЕШ ТИ’

„Победата ще бъде наша. (...) Няма да забравим и да простим“, извика Асел, вдигнал юмрук, докато беше заобиколен от полицията и отведен в затвора, след като няколко часа по-рано сподели отново в Twitter текста, за който беше осъден.

"Утре може да сте вие", добави Aсел в съобщение към своите 125 000 последователи.

Повече от 200 артисти, включително филмовият режисьор Педро Алмодовар, актьорът Хавиер Бардем и певецът Хоан Мануел Серат, подписаха петиция срещу присъдата на Асел.

Лявото правителство на Испания заяви миналата седмица в отговор на случая, че ще реформира закона, приет през 2015 г. от предишна администрация, за да се предотврати възхвалата на забранени въоръжени групировки като ETA. Законът също така забранява обиди срещу религията и монархията.

Правителството заяви, че ще въведе по-меки наказания, ще се насочи само към действия, които представляват риск за обществения ред или биха могли да провокират насилие, и ще поддържа толерантност към артистични, културни и интелектуални форми на изразяване.

ETA обяви своето разпускане през 2018 г. след четири десетилетия на насилие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови