Тръмп призова американците да преустановят социалните си дейности

OFFNews 17 март 2020 в 08:28 2601 0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе нова стъпка за ограничаване на разпространението на коронавирус в страната, като призова сънародниците си да преустановят повечето си социални дейности за 15 дни, предаде Ройтерс.  

Тръмп препоръча и да не се събират повече от 10 души на едно място.

След като обяви новите указания на създадената от него специална работна група за борба с коронавируса, той препоръча хората да избягват ненужните пътувания и да не посещават барове, ресторанти или спортни центрове.

Относно сривовете на борсите Тръмп предупреди, че е възможна рецесия и добави, че такъв развой би навредил на шансовете му за преизбиране през ноември.

Пред журналисти в Белия дом Тръмп каза вчера, че правителството му се е съсредоточило върху овладяването на здравната криза. Той е убеден, че щом разпространението на вируса бъде спряно, американската икономика ще навлезе в период на "страхотен подем", предаде Асошиейтед прес.

Специалната работна група за коронавируса призова младите хора да спазват новите указания, въпреки че рискът да се разболеят сериозно при тях е по-малък.

"Решихме да въведем по-строги мерки и да парираме заразата сега", каза Тръмп. Той описа вируса като "невидим враг" и прогнозира, че до юли, август или по-късно най-тежката част от кризата може да е отминала.

"С няколко седмици целенасочени действия можем да преодолеем кризата, и то бързо", отбеляза американският президент.

Тръмп обеща и федерална помощ за авиокомпаниите, които търпят тежки загуби поради пандемията. "100 процента подкрепа за авиокомпаниите", каза той.

Губернаторите, в чиито щати има нужда от респиратори, маски и други средства за медиците, трябва първо да се опитат да решат проблема сами, преди да се обърнат за помощ към федералното правителство. Армията на САЩ ще спре прехвърлянето на военнослужещи и оборудване в Европа за планираното военно учение заради пандемията от коронавирус.

Мащабите на учението "Защитник-Европа 20" вече бяха намалени, а вчера въоръжените сили на САЩ обявиха тази допълнителна мярка.

"Здравето, безопасността и готовността на нашите военни, цивилни и роднини са наша първостепенна грижа", пише в изявлението на армията.

От януари американската армия е прехвърлила от САЩ в Европа 6 хил. войници и 9 хил. превозни средства и друго оборудване.

Вчера от Корпуса на мира изтеглиха всичките си доброволци и прекратиха всички мисии по света. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови