TNS Opinion: Десницата изпреварва левицата в битката за Европарламента

OFFNews 26 март 2014 в 20:27 1987 4

Схема от проучването на TNS Opinion

Към 13 март Европейската народна партия (ЕНП) води Партията на европейските социалисти (ПЕС) с 15 места в борбата за Европейския парламент.

Това показват резултатите от последното общоевропейско проучване на TNS Opinion.

Според сондажа ЕНП би получила 29.16% от вота (т.е. 219 места), а Партията на европейските социалисти – 27.16% (204).

Към 13 март Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) получава подкрепа от 8.12% (61 евродепутати).

Европейската обединена левица и Северната зелена левица (крайните леви в Европа) биха получили 6.79% (51 места) от вота, а след това са Зелените с 5.99% (45 места в ЕП).

Изчисленията за местата в Европейския парламент се основават на неизчерпателна извадка от седмични проучвания, които се провеждат на европейско и национално ниво в 28-те страни-членки.

Местата за всяка партия във всяка страна-членка са пресметнати, като са взети предвид разпоредбите на местния избирателен закон.

Представените резултати се основават на средната стойност от последните две или три проучвания във всяка страна-членка, когато датите на полевата работа са известни и времето между проучванията е не повече от 14 дни.

Когато е невъзможно да бъде изчислена средна стойност, се взимат предвид само последните налични данни от европейско или национално проучване.

В България ЕНП се представлява от ГЕРБ, ДСБ и СДС, ПЕС - от БСП и партия "Български социалдемократи", а АЛДЕ - от ДПС и НДСВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови