Терористът Абдеслам избягал, защото полицията в Белгия не може да обискира нощем

OFFNews 16 декември 2015 в 17:36 5061 5

Полицаи

Снимка Архив

По време на една от многото полицейски операции в брюкселския квартал Моленбек.

Белгийската полиция е можела да залови терориста Салах Абдеслам, но го е изпуснала за малко, съобщи от своя страна електронното издание на сп. „Поан“.

На 15 ноември, т. е. много скоро след атентатите Абдеслам е бил в кв. Моленбек в Брюксел, в къща на ул. „Делонуа“. Това е потвърдено и от говорител на белгийската прокуратура, който добавя „Но ние не бяхме 100% сигурни“.

Френското списание обяснява защо полицията не се е намесила още на 15-ти. В Белгия законът забранява обиски между 21 и 05 часа, освен в случай на пожар или престъпление, което се извършва в момента.

Нямайки стопроцентова увереност, че Абдеслам е в къщата, полицаите не са можели да се намесят законно. И в 5 ч в понеделник, 16 ноември започва мащабна операция в Моленбек. Мнозина са задържани, но не и терористът; къщата, в която е бил, се оказва съвсем празна.

Преди няколко дни белгийският премиер съобщи, че предстоят законови промени, за да бъдат разрешени нощни обиски в случаи с тероризъм.

Друго разкритие, свързано с терористичните атаки, в които на 13 ноември бяха убити 130 души, е че концертната зала „Батаклан“ отдавна е била в прицела на терористи – и френските власти от години са знаели това.

Един белгиец, някой си Фарук Бен Абес е предполагаемият автор на такъв замисъл. През 2010 г. против него започва разследване, но то в крайна сметка е прекратено през април 2012 година поради липса на доказателства.

Днес френския сатиричен седмичник „Канар аншене“, прочут и с журналистически разследвания, се връща към подробностите от това дело, което би трябвало да повиши вниманието на властите към залата, където мъченическа смърт застигна 90 души.

Историята започва с атентат в Кайро на 22 февруари 2009 година. Избухва бомба, предназначена за група гимназисти от Льовалуа, град в Парижкия регион, които са на екскурзия в Египет. Загива едно момиче – Сесил Вание.

Мнозина заподозрени са арестувани, сред тях е французойката Дуде Хокса. В хода на разследването е иззет нейния личен дневник и в него полицаите с ужас прочитат редове, записани на 28 юли 2009 г. : „Ако наистина е вярно, че Фарук е планирал да взриви „Батаклан“ в Париж, значи имат право да го държат в затвора, не обичам тия работи...“

С няколко думи, цитирани от „Канар аншене“, жената подсказва и защо изобщо е споменат „Батаклан“ - защото „шефът е евреин, който финансира израелската армия“.

През 2014 г. двама адвокати упорито настояват материалите за замисляния атентат в концертната зала, да бъдат приложени към делото за бомбата в Кайро.

Много имена се срещат и в двата случая, и преди всичко... Фабиен Клен, същият, който пое отговорността за атентатите в Париж от името на „Ислямска държава“. Фарук Бен Абес и братята Клен много пъти са се срещал в Египет.

Според информация на „Поан“ Фарук Бен Абес все още е проучван заради престъплението в Кайро. А сега той е под домашен арест във Франция – един от стотиците, на които тази мярка е наложена във връзка с извънредното положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови