Издирват още двама, свързани с атентатите в Париж

OFFNews 04 декември 2015 в 20:34 3274 0

Заподозрени

Снимка „Нувел Обсерватьор”

Още двама мъже са издирвани покрай Салах Абдеслам.

Властите във Франция и в Белгия издирват още двама души, които вероятно са свързани с атентатите на 13 ноември в Париж, съобщава Би Би Си.

Според полицията двамата издирвани са въоръжени и опасни. 

Два месеца преди кървавите нападения те са били забелязани в Унгария в компанията на Салах Абдеслам, които е организирал атентатите във френската столица. 

Според белгийското разследване Абдеслам два пъти е бил в Будапеща през септември тази година и тогава се е видял с двамата издирвани. Той е бил забелязан на 9 септември в наета кола на границата между Австрия и Унгария, а те са били с него. Използвали са фалшиви белгийски лични документи на имената на Самир Бузид и Суфиан Каял.

Името на Каял е било използвано, за да се наеме къща, която е била претърсена след атаките в Париж. Къщата е в малкия град Овле, в централна Белгия. Белгийският вестник DH („Последен час”) допълва, че в нея били произвеждани и експлозивни устройства.

Фалшивата самоличност Самир Бузид е послужила, за да бъдат преведени 750 евро на Хасна Аит Булахсен, братовчедка на терориста Абделхамид Абауд. Преводът е бил направен в навечериета на полицейската акцията в парижкото предградие Сен-Дени, когато младата ислямистка беше убита в престрелката.

Снимки на мъжа, който е използвал фалшивата самоличност и е направил паричния превод, са били разпространени от белгийската полиция.

Вчера говорител на унгарското правителство е потвърдил, че един от „главните организатори” на атентатите в Париж е бил на гара Келети в Будапеща, където е "вербувал" екип измежду мигрантите, минаващи транзитно оттам. Но той не е уточнил нито дата, нито самоличност на въпросното лице.

На 9 септември Салах Абдеслам е регистриран на граничен пункт между Австрия и Унгария. Идвал е откъм Германия в кола с белгийски регистрационен номер. На граничните полицаи той е казал, че отива на почивка и е продължил. От австрийското министерство на вътрешните работи подчертават, че тогава той още не бил пуснат за издирване.

Европейските служби за сигурност все още издирват Абдеслам, но има предположения, че той вече е стигнал до Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови