Терорист или психопат е стрелецът от Утрехт

OFFNews 19 март 2019 в 15:12 1350 0

Гьокмен Танъш

Снимка АА

Познати и близки на Гьокмен Танъш, арестуван за въоръженото нападение в трамвая в холандския град Утрехт, отхвърлят възможността той да е способен да извърши терористичен акт.

Чичото на стрелеца Махмут Танъш разказва пред Анадолската агенция, че вероятността племенникът му да е терорист е минимална. Двамата не са се виждали дълги години и възможна причина за постъпката на Гьокмен може да са били „сърдечни трусове и семейни проблеми“.

Бащата Мехмет Танъш, който живее в турската провинция Кайсери, не е виждал сина си вече 10 години, т.е. след развода с майка му, когато се е завърнал в Турция. „Доколкото знам, синът ми всеки ден ходеше на работа и се прибираше у дома. Той не прилича на човек, който може да извърши терористичен акт“, казва бащата. Той допълва, че през 2007 г. Гьокмен се е оженил за своя братовчедка, а по-късно се е развел с нея.

Бившата приятелка на Гьокмен Анжелика в интервю пред холандския вестник Algemeen Dagblad казва, че нападателят не е имал религиозни мотиви. Според нея той не е терорист, а психопат. „Аз не веднъж предупреждавах полицията за това. Щеше да бъде хубаво, ако ме бяха послушали“, подчертава Анжелика.

Премиерът на Холандия Марк Рютте съобщи на пресконференция, че причините за нападението още не са установени. В сдържано изявление турското Външно министерство осъди нападението, „независимо от това, който го е извършил“ и изрази съболезнования за загиналите „в резултат на това гнусно деяние“. Турция е солидарна с народа и правителството на Холандия, се посочва в комюникето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови