Сводка на войната, 22 февруари 2023 г. Резултатът е 1:1. Играем в 70-ата минута на мача

Александър Леви и Катрин Гишар 22 февруари 2023 в 20:05 5819 0

Русия

Снимка БТА/АП

Що значи народът ликува.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Последна минута: офанзива, контраофанзива? С наближаването на първата годишнина от войната и Киев, и Москва намекват за възможни масирани придвижвания на своите армии по линиите на фронта. От руска страна се говори, че войските са готови за "контранастъпление" в Запорожка област ; говори се също, че Бахмут, където продължават да се водят ожесточени боеве, може да падне съвсем скоро в руски ръце. В другия край на фронта, в Одеска област, има съобщения за придвижване на украински войски в покрайнините на самопровъзгласилата се проруска Приднестровска република. Според Кирило Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване (ГУР), Русия продължава настъплението си в източната част на страната, с цената на огромни загуби Ако това беше футболен мач, щяхме да сме в 70-ата минута, каза той. А резултатът е един на един. Според него Украйна също подготвя своето контранастъпление, което ще се състои скоро. Решителните сражения ще се проведат "до края на пролетта", обещава Буданов.

Словесна схватка в Съвета за сигурност заради саботажа на "Северен поток". На заседанието на Съвета за сигурност във вторник в Ню Йорк по искане на Москва руският посланик Василий Небензя призова за разследване от страна на ООН на експлозиите през септември, които повредиха газопровода "Северен поток" в Балтийско море. В изложението си дипломатът се позова на аргументите, изложени от противоречивия американски журналист Сеймур Хърш, че за саботажа е отговорна американска операция. Единствено Китай се изказа в подкрепа на руското предложение, като посланикът на страната в ООН нарече искането за независимо разследване "напълно легитимно и разумно". На заседанието на Съвета за сигурност не се стигна до гласуване, въпреки че Русия разпространи проект за резолюция. Повечето от непостоянните членове на Съвета за сигурност подкрепиха вече започналите разследвания (начело с Швеция, Германия и Дания), а от петте постоянни членове Обединеното кралство, Франция и САЩ се съюзиха срещу Русия и Китай.

Резолюция на ООН по повод годишнината от войната в Украйна. Тази сряда, 22 и четвъртък, 23 февруари, Общото събрание на Организацията на обединените нации, което се събира на специална сесия в Ню Йорк, трябва да гласува резолюция, изготвена от Киев и обсъдена със съюзниците му. В текста се подчертава спешната необходимост от намиране на "всеобхватен, справедлив и траен мир в съответствие с принципите на Устава на ООН" и се призовават членовете на ООН и международните организации да подкрепят тези усилия. Думите бяха внимателно формулирани, така че страни като Бразилия и Южна Африка да могат да подкрепят резолюцията. В текста се изисква "прекратяване на военните действия" и изтегляне на руските военни сили от територията на Украйна "в рамките на международно признатите ѝ граници", с други думи, включително териториите, които Русия твърди, че е анексирала. Резолюциите, осъждащи нахлуването на Русия в Украйна и незаконното анексиране на територии, получиха силна подкрепа съответно през март и октомври миналата година.

Германска неправителствена организация попадна в скандала на украинските деца, депортирани от Русия. SOS Kinderdörfer (SOS Детски селища), организация, известна с работата си с деца в нужда и присъстваща в 138 държави по света, е въвлечена в скандала с украинските деца, които са отнети от роднините им за осиновяване или са държани в плен в Русия или в предполагаемо анексираните територии. Неправителствената организация признава, че в момента 13 украински деца са задържани в Русия в два от нейните обекти. Единият се намира близо до Москва, в село Томилино. Според германската телевизия ZDF SOS Kinderdörfer го притежава от 1990 г. насам. Руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова съобщава, че е посетила приюта, където се е състояло и партийно мероприятие на партията "Единна Русия" на Путин. От SOS Kinderdörfer заявиха, че са дълбоко "натъжени" и ще направят "всичко възможно, за да изяснят ситуацията възможно най-скоро".

[Под лупа] Китайско-руските отношения на изпитание заради "мирния план" на Пекин 

"Китайско-руските отношения устояха на натиска на международната общност", заяви Ван И по време на срещата си с Владимир Путин в Москва в сряда, 22 февруари. Китайският високопоставен представител, най-високопоставеният китайски служител, който посещава Русия от началото на войната в Украйна, също така заяви, че Китай е готов да задълбочи стратегическото сътрудничество с Русия. Според Кремъл Владимир Путин е подчертал, че сътрудничеството между Русия и Китай е важно за стабилизирането на международното положение. Ван И, който по-рано се срещна със Сергей Лавров, приветства желанието на Русия да разреши кризата с Украйна чрез диалог, като добави, че Китай ще "поддържа обективна и справедлива позиция, както винаги" и ще играе "конструктивна роля" в намирането на политическо решение на кризата.

През декември миналата година руският президент покани китайския си колега Си Дзинпин в Русия. Пекин все още не е отговорил публично.

Уанг се срещна и със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев и определи отношенията между двете страни като "солидни като скала".

Засега руските официални лица не са коментирали "китайския мирен план", който Ван И трябва да им е предал. Това той вече е направил с украинските власти, които са много предпазливи по отношение на съдържанието му. "За момента има само една обща точка между китайския план и нашия, а именно зачитането на териториалната цялост на Украйна", заяви външният министър Дмитрий Кулеба. Той също така обясни, че Киев сега очаква пълния текст на това китайско предложение и обеща, че то ще бъде проучено. От руска страна този мирен план, дори и да идва от "приятелска" страна като Китай, вероятно ще се сблъска с непримиримостта на Кремъл да се откаже от завладените територии, които са официално анексирани и признати като част от Руската федерация.

Веднага след като приключи срещата си с Ван И, Владимир Путин се отправи към стадион "Лужники" в Москва, където около 200 000 зрители го очакваха, за да изразят подкрепата си за "специалната военна операция". Ръководителят на Кремъл отдаде почит на тези "герои, които се сражават точно в този момент на историческите граници на Русия".

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови