Светът започва да облекчава мерките срещу Covid-19

OFFNews 04 май 2020 в 06:55 2261 0

Венеция

Снимка Pixabay

Венеция, Италия

Днес много страни по света премахват част от мерките, които въведоха, за да ограничат разпространението на коронавируса.

Сред тях са Италия, Испания, Португалия, Кипър, Белгия, Австрия, Гърция, Сърбия, Германия, САЩ. 

Италия първо ще започнат работа строителството, търговията на едро и продажбата на храна за вкъщи. Ще бъдат позволени индивидуалните разходки и спортните дейности на открито, както и тренировките на професионални спортисти в индивидуални дисциплини. Училищата ще отворят врати през септември.

В австрийската столица Виена обаче от днес те ще посрещат учениците си. Същото ще се случи и в Берлин, Германия. В страната ще бъдат отворени магазините на площ до 800 кв. м и фризьорските салоните. 

В Полша хотели, музеи и магазини ще заработят от днес. В сръбската Белград ресторанти и кафенета също ще отново ще посрещат клиенти.

В Белгия училища, ресторанти и фризьорски салони остават затворени, но днес отварят магазините за текстил и шивашки пособия. Мотивът? Хората да си осигурят средства за изработване на маски. Здравните заведения започват постепенно да се връщат към обичайната си дейност и да изпълняват отложени процедури, включително изследвания за онкологични заболявания, чието отлагане би могло да повиши броя на съпътстващите жертви на пандемията от Covid-19. Страната разрешава още събирането на приятели на открито, стига да се спазва безопасно разстояние. От началото на карантината в страната не бе разрешено събирането на хора, които не живеят под един покрив.

В Гърция падат ограниченията за излизане от дома. Това е голямо облекчение за хората, които досега бяха длъжни да изпращат SMS на номер 13033, преди да излязат, или да имат писмено разрешение, за да напускат домовете си. Разрешава се и индивидуалният спорт на открито. Отварят се книжарници, магазини за електроника, оптики, пунктове за технически прегледи на превозни средства, магазини за спортни стоки, фризьорски салони и козметични студия.

Остава задължително носенето на маски в болниците и затворените пространства.

В Испания професионалните спортисти ще могат да тренират от днес.

В Португалия днес отварят врати кварталните магазини, фризьорските салони, магазините за продажба на автомобили и книжарниците. Носенето на маски е задължително, включително в обществения транспорт.

В американската столица Вашингтон Сенатът днес възстановява дейността си.

Първа на африканския континент Нигерия днес започва облекчаване на мерките, но и въвежда полицейски час от 20 до 6 ч. и разширява обхвата на тестването на населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков