Сноудън критикува Русия за ограничаване на човешките права

OFFNews 06 септември 2015 в 07:59 4817 8

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън отправи критики към Русия и определи ограничаването на човешките права и интернет свободата като „абсолютно погрешно“, съобщава ABC news.

Сноудън направи изявлението по време на церемонията, на която получи норвежка награда за свободата на изразяване. Той не присъства на събитието, а осъществи видеовръзка от Русия, където живее в изгнание.

Сноудън заяви, че ограниченията на Москва върху интернет са „грешка в политиката“. „Това е погрешно в Русия, ще бъде погрешно където и да е другаде“, заявил е 32-годишният разобличител на американската програма за следене.
Сноудън посочи, че положението в Русия е „разочароващо“. Той допълни, че ще продължи да критикува опита на властите да „контролират интернет, това, което хората виждат, и част от личния им живот“, тъй като това е „абсолютно погрешно“.

Не съжалявам за направените разкрития по програми за следене, принудили ме да заживея в изгнание, каза още бившият сътрудник на разузнаването на САЩ, който получи задочно наградата "Бьорнсон" за свобода на словото.

Ще ви връчим наградата като на най-големия разобличител на нашето време, каза Хеге Нют Нури, ръководителката на норвежката Академия за литература и свобода на словото, която присъжда наградата "Бьорнсон".

Според журито, положението на Сноудън показва, че светът на електронно интегрираната информация може да стане заплаха за личната неприкосновеност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови