Сноудън критикува Русия за ограничаване на човешките права

Последна промяна на 06 септември 2015 в 07:59 3909 8

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън отправи критики към Русия и определи ограничаването на човешките права и интернет свободата като „абсолютно погрешно“, съобщава ABC news.

Сноудън направи изявлението по време на церемонията, на която получи норвежка награда за свободата на изразяване. Той не присъства на събитието, а осъществи видеовръзка от Русия, където живее в изгнание.

Сноудън заяви, че ограниченията на Москва върху интернет са „грешка в политиката“. „Това е погрешно в Русия, ще бъде погрешно където и да е другаде“, заявил е 32-годишният разобличител на американската програма за следене.
Сноудън посочи, че положението в Русия е „разочароващо“. Той допълни, че ще продължи да критикува опита на властите да „контролират интернет, това, което хората виждат, и част от личния им живот“, тъй като това е „абсолютно погрешно“.

Не съжалявам за направените разкрития по програми за следене, принудили ме да заживея в изгнание, каза още бившият сътрудник на разузнаването на САЩ, който получи задочно наградата "Бьорнсон" за свобода на словото.

Ще ви връчим наградата като на най-големия разобличител на нашето време, каза Хеге Нют Нури, ръководителката на норвежката Академия за литература и свобода на словото, която присъжда наградата "Бьорнсон".

Според журито, положението на Сноудън показва, че светът на електронно интегрираната информация може да стане заплаха за личната неприкосновеност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2015 в 21:32

Защо европейците обрекоха Сноудън на заточение в Русия, а Асадж – на заточение в Еквадор?
Каква ирония на съдбата- Едуард Сноудън, който разобличи неолиберален САЩ, пазен от неолибералена посткомунистическа Русия, а Асадж – от посткомунистически Еквадор. Копоите на най-верния пудел на неолиберален САЩ и негово копие- Англия, изпълняващи поръчки на по-големия брат, бдят пред еквадорското посолство в Лондон. Я излезе Асадж, я му сложат белезниците.
А Путин си играе със съдбата на Сноудън, не по идеологически причини, а от резонната му политика с дъх на старо време от първата студена война- копие на Сталиновската- да се противопоставя на САЩ като две най големи ядрени сили, най- големи производители на оръжие и най-големи енергийни сили делящи тези пазари в света, а иначе еднакви неолиберални обществени копия като двете капки вода. Виж какво сега те правят в Сирия?!
А блудницата Европа управлявана от неолиберали в последните 30 години , послушни на САЩ, е поставена на колене пред САЩ и цялата и външна и вътрешна политика е предадена в негови ръце, защото всички неолиберални правителства са подписали договори със САЩ за връщане на негови граждани по искане на САЩ, намиращи се на тяхна територия. (От тях само най-верните сателити на САЩ- България и Англия са подписали договора с условието да предават и свои граждани по искане на САЩ без съд и присъда на българския( респективно и на английския) съд).
За това европейците обрекоха Сноудън на заточение в Русия. Сигурна съм, че КГБ няма да го пусни да излезе жив от там, или го убива ежедневно или ще го убие някога по техните си начини. Жалко за момчето , излезе голям идеалист.

07.09 2015 в 09:56

В отговор Русия ще забрани Сноудън.

06.09 2015 в 19:13

Да идва в България и да постъпва в Протестна мрежа! Yvette ще му отстъпи половин апартамент на коня, заедно с кухнята.Може и половин креват.

06.09 2015 в 18:28

Еми прав е браточката Сноудън - трябва да им СВОБОДА, а не ограничения. Казал е просто една истина, и най-добре руснаците да се ВСЛУШАТ В ДУМИТЕ МУ.

Нека поголовното СЛЕДЕНЕ и МАНИПУЛИРАНЕ в Интернет да остане на сметката на западняците. Прогресивното човечество няма нужда от подобни неща.

ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ИНТЕРНЕТ!!!

06.09 2015 в 13:30

Това са доста измислени новини. Вие се превръщате в „Правда“ през 1937. година. Необходимо е да се научите на честност. За това е нужно да посочвате източника на новините Ви. Това учи на отговорност и уважение. Дотогава не си струва да бъдете четени. Успехи!

06.09 2015 в 08:50

къде е "иронията"? човекът последователно критикува шпионирането навсякъде.

ако американците имаха малко повече акъл, сноудън щеше да си е дома, а кандидатите им за президенти немаше да са видиотени 60-70 годишни лузъри.

06.09 2015 в 08:34

Каква ирония, да критикува странта в която се крие за ограничване на права, а в същото време голям защитник на права.

06.09 2015 в 08:21

И тоя е един "шпионин", да беше прочел как приключват приятелите в "Империята на Злите"