След САЩ и Румъния признава Йерусалим за столица на Израел

OFFNews Последна промяна на 20 април 2018 в 09:00 3671 1

След САЩ и Румъния ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Решението обяви председателят на управляващата румънска Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, цитиран от телевизия "Антена 3" и БНР.

Така, на практика, страната ще признае Йерусалим за столица на Израел. Светият град е столица и за Израел, и за Палестинската автономия и решението, обявено от Тръмп на 6 декември 2017 г., предизвика бурна дипломатическа реакция, имаше и сблъсъци.

По думите на Драгня този жест има огромно символично значение, защото Израел и Румъния имат много специални отношения от дълги години и защото там живеят над 500 хиляди румънци.

"Също така решението има голямо значение за американската администрация на президента Доналд Тръмп, която първо реши да премести посолството си в Йерусалим", посочва Ливиу Драгня. 

Румъния е практически втората държава, която обявява подобна мярка, подчерта лидерът на социалдемократите и добави:
"Преместването на посолството в Ерусалим може и смятам, че ще донесе много големи краткосрочни, средносрочни и дългосрочни ползи за Румъния и трябва да се възползваме от този огромен шанс".

Израел приема Йерусалим за своя столица, но в същото време Палестинската автономия приема Източен Йерусалим за палестинска територия, окупирана според палестинците от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. Палестинците приемат Източен Йеруслим за столица на своята държава.

Съветът за сигурност на ООН смята Източен Йеруслим за окупирана палестинска територия.

Върховният съд и парламентът на Израел са разположение в Йерусалим, което прави града законодателната и съдебната столица на Израел, докато палестинският парламент в момента се намира в Рамала. Палестинските власти обаче са категорични, че няма да има палестинска държава без Източен Йерусалим като нейна столица.

Заради неясни статут на Йерусалим при създаването му посолството на САЩ е разположено в Тел Авив.

През 1995 г. обаче САЩ приеха специален закон за преместването на американското посолство в Йерусалим до 1995 г. Тъй като преговорите между израелските и палестинските власти не постигнаха резултат, преместването на американското посолство беше отлагано на всеки 6 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови