Четвърти ден на гнева заради Йерусалим: Насилие, сълзотворен газ и водни оръдия в Бейрут

Протест имаше и в Индонезия, напрежението заради решението на Тръмп достигна и Швеция - коктейли Молотов летяха по синагога

Александра Маркарян 10 декември 2017 в 12:28 3461 0

Снимка EPA

Насилие избухна край американското посолство в Ливан по време на последния протест срещу решението на президента Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, предават световните агенции. Съобщава се за няколко ранени.

Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат развяващите черни знамена протестиращи от комплекса на посолството в северната част на Бейрут.

Протестиращите подпалиха гуми на улицата и замеряха с камъни полицаите, които бяха блокирали главния път към сградата на посолството. Местни медии съобщават, че протестиращи са се опитали да пробият кордона, за да влязат в комплекса, като се изкачили по бодливата тел.

Демонстрантите, много от които носеха черно-бели шалове, носеха плакати с надписи срещу Тръмп.

Ливан е дом на стотици хиляди палестински бежанци, включително избягалите от Израел след основаването на държавата, както и техни наследници.

Хиляди протестираха пред американското посолство и в индонезийската столица Джакарта. На плакатите на някои от тях пишеше: "Палестина е в нашите сърца".

Коктейли "Молотов" летяха по синагога в шведския град Гьотеборк късно вечерта в събота.

Протестите отбелязват четвъртия "ден на гнева" след обявлението на Доналд Тръмп.

Реакцията на дипломацията също е крайно остра. Тази нощ в нея се включи и Арабската лига, която осъди решението на САЩ. 22-те външни министри, включително на близки съюзници на САЩ, обявиха, че оттук нататък САЩ не може да бъде третирана като държава посредник на близкоизточния мирен процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !