Скопие твърди, че в Турция живеят 6 милиона македонци

OFFNews 11 септември 2014 в 12:22 8909 25

Снимка sxc.hu

Истанбул.

В Турция има 6 милиона македонци - с това чело излиза днес проправителственият вестник "Вечер".

В статията се твърди, че в Турция живеят от 5 до 6 милиона души с македонско потекло - и въпреки че повечето от тях са родени в Турция, а техните предци са напуснали родината преди повече от век, те не забравят потеклото си.

Най-много македонци има в градовете Бурса, Измир, Айдън, но и в самия Истанбул. В Айдън, в община Тепеджик, кметът Тулджай Олгун е македонец, както и много общински съветници там. В Тепеджик много често може да чуете македонска реч, твърди Шенол Мемиш, председател на македонско-турското сдружение Ататюрк.

В Истанбул има около 100 000 жители с македонско потекло, казва от своя страна председателят на Съюза на македонците с ислямска религия Исмаил Бойда.

Най-значителната миграция на македонци към Турция е в периода 1950 - 1970 г. Цели села от Западна, Централна и Източна Македония се установиха в Турция. Всички преселници са мюсюлмани, които потеглиха към обещаната държава на исляма, защото по това време из македонските простори се спекулираше, че ще се създават православни държави. Тези хора се отказаха от македонското си гражданство и от имотите си и в дипломатическата мисия на Турция в Скопие вземаха турско гражданство. После бяха задържани в лагери в Одрин и им смениха техните фамилни имена, казва Бойда.

През последните години една от малкото балкански държави, с които официално Скопие стопли отношенията си, е Турция. Това се дължи на няколко фактора - спора с Гърция заради името, турските инвестиции, изключителното културно влияние, което Турция днес има в Македония. За приятелските отношения допринесе и евро-атлантическата изолация, в която днес се намира Македония. Турското влияние се приема изключително позитивно както от мюсюлманската общност в Македония, така и от македонските политически кръгове в Скопие.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!