Скандал в Албания: Бившият премиер се скара на настоящия, че обижда България и ЕС

България е ценен приятел и се е доказала от свалянето на Живков досега, каза Сали Бериша

OFFNews 24 юни 2022 в 19:48 37023 3

Сали Бериша

Снимка Демократическа партия на Албания - пресцентър

Сали Бериша

Бившият албански премиер и председател на Демократическата партия Сали Бериша осъди днес езика, използван от албанския премиер Еди Рама срещу България.

На пресконференция Бериша заяви, че изказванията на Рама показват, че неговият дневен ред не е ЕС и интеграцията, а също, че Рама не иска "Берлински Балкани, а такива на Путин".

Според Бериша албанският премиер Еди Рама е обидил страните от Европейския съюз като ги е нарекъл "заложници" на България.

Еди Рама, с езика на обикновените хора, ясно доказва, че неговият дневен ред не е ЕС, а Балканите на Путин и тристранният съюз с неговия господар Вучич. Няма друго обяснение. Рама не иска Балканите на Берлин и Брюксел, както и Лавров. Осъждам обидата, която той отправи към България. България е ценен приятел и се е доказала от свалянето на Живков досега, каза Бериша.

Как започна всичко?

Вчера при пристигането си в Брюксел Рама определи българските възражения срещу започването на присъединителни преговори между ЕС и Северна Македония като „позор“ и обвини София, че държи две страни членки на НАТО за заложници.

Днес българското външно министерство призова Рама „да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна кандидат за членство в ЕС“ и припомни, че България винаги е отстоявала европейската перспектива на Албания.

Рама: Добре, че са ГЕРБ и Борисов

След това Еди Рама отговори в серия от публикации в Туитър на реакцията на българското министерство на външните работи.

„О! Българското министерство на външните работи има проблем с начина, по който говоря! Има защо. Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО! Спокойно, приятели: вдигнете ВЕТОТО или свикнете с мен!“, написа Рама.

В друга публикация по темата албанският премиер добавя: „И, между другото, нека ви припомня, скъпи български приятели, че беше достатъчен един кратък телефонен разговор с Бойко Борисов, за да уредим приятелски и честно въпроса за българското малцинство в Албания! Истинските приятели не си вредят, а си говорят откровено един с друг и дават резултати!“

Последва още една публикация на Рама в Туитър: "Току-що получих обаждане от Бойко Борисов. Не можах да му благодаря достатъчно за жеста му да ми се обади, но мога да му благодаря за определящата му роля за премахването на ВЕТОТО в парламента! Истински приятел, истински лидер. Неговата партия ГЕРБ и другите спасиха лицето на България и ЕС! Сега ЕС трябва да действа бързо!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

3

Ivan Terziysky

26.06 2022 в 06:57

Простаците се подкрепят. Нищо ново под балканското слънце. Личи си, че са намигнали за общи действия.

7635

2

Marsalis

25.06 2022 в 00:20

"Еди Рама, с езика на обикновените хора..."
Нищо чудно, че са дружки с нашия Бай Ганя.
Петков ги матира и тия просто нямаха друг ход освен да гласуват, иначе щяха да си я претоплят тая тема и да я използват до брезкрай за упражнения в риторика. Абсолютни негодници са всички от опозицията.

12073

1

IvanofRumen

24.06 2022 в 21:17

Простаците Рама и Борисов са си приятели по мутрински. Ама добре, че бяха Бойко и сикаджийската му партия. Бойко вече е кръгла нула и не го бръснат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!