МВнР за Еди Рама: Жлъчни подхвърляния от премиер ексцентрик

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2022 в 11:59 4620 0

Теодора Генчовска, министър на външните работи в оставка

Снимка БТА/Владимир Шоков

Теодора Генчовска, министър на външните работи в оставка

Министерството на външните работи определи изказването на албанския премиер по адрес на България като "жлъчни подхвърляния" и посъветва отношенията между двете страни да не се превръщат в "заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател".

Рама заяви в Брюксел, че е "срамно, че една страна от НАТО, България, "държи като заложници" още две членки", визирайки българското вето над Република Северна Македония за начало на преговорите ѝ за еврочленство.

"Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие", каза той.

В днешната позиция на МВнР се казва:

България винаги е била сред тези държави-членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще.

В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС.

На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател.

Позиция изрази и вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова.

"Изказването на премиера на Албания Еди Рама, че е позорно държава членка на НАТО да държи като заложници две други страни членки на НАТО - Албания и Северна Македония, и че останалите 26 европейски държави са в плашеща импотентност, е обидно, неуважително и неприемливо както за България, така и за държавите членки на ЕС. Ние не сме позор.

България има достойнство, защитава своя национален интерес и отстоява европейските ценности", пише тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови