Сирийското небе вече е препълнено с бойна авиация

OFFNews Последна промяна на 06 октомври 2015 в 13:30 11040 17

Руски самолет Су-24М

Снимка АП

Руски изтребител-бомбардировач Су-24М, въоръжен с лазерно насочвани бомби, излита от въздушната база Хмеймим в Сирия.

Небесата над Сирия са все по запълнени – и все по-опасни. Военновъздушните сили на много страни действат, често с разминаващи се цели, в сирийската гражданска война, предава АП. Понякога между тях няма координация и, както изглежда, съществува риск от неволен конфликт.

Последният навлязъл в това пространство е Русия, тя казва, че бомбардира „Ислямска държава“, което отговаря на американските приоритети, но САЩ твърдят, че Русия удря предимно антиправителствените бунтовници, подкрепяйки своя съюзник Башар Асад. Беше съобщено, че руснаците, които не координират действията си с американците, са ударили поне една подкрепяна от САЩ бунтовническа група.

Това отваря възможност, колкото и невероятно да е, американци и руснаци да стигнат до взривове.

От своя страна Турция – като страна от водената от САЩ коалиция против „Ислямска държава“ към края на август започна въздушни удари в Сирия. Турските самолети са напълно интегрирани в плановете за нападения на коалицията, както и австралийските, които започнаха мисии над Сирия през септември. Франция също започна да бомбардира през септември.

Миналата седмица висши отбранителни служители на САЩ и Русия проведоха от едночасов конферентен видеоразговор за начините да „деконфликтират“ сирийското въздушно пространство, иначе казано за предотвратят неволни въздушни инциденти, включително сблъсъци. Не беше постигнато споразумение и се очакват още разговори. Но според цитиран от АП американски висш военен, който е пожелал анонимност, Москва засега мълчи, което поражда съмнения в намеренията й.

Политическото решение да започнат разговори за „деконфликтация“ беше взето и обявено от руския външен министър Лавров и държавния секретар на САЩ миналата седмица, почти веднага след като руските удари по ИДИЛ започнаха.

Влизането на руски самолети в препълнените небеса над Сирия, поставя в опасност не само военновъздушните сили и военните пилоти пилотите, но и мирните хора на земята, продължава АП.

Министърът на отбраната на САЩ Аш Картър изрази безпокойство за възможността от „непреднамерени инциденти и липса на комуникации“ с руските екипажи, независимо, че засега руснаците летят предимно в западна Сирия, сравнително далеч от полетите, които САЩ и съюзниците им в коалицията провеждат на север и на изток.

Картината стана по-мрачна в понеделник, след като турският министър-председател заяви, че ще брани границите на страната, след като през уикенда руски боен самолет влезе в турското въздушно пространство откъм Сирия.
„Виждаме много различни страни и коалиции, действащи в небето над Сирия – каза говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун – Мисля, че това създава ситуация, която е наситена с опасност и е много деликатна, както видяме в случая с нарушаването на въздушното пространство на Турция... Това наистина би трябвало да пренасочи вниманието на хората към намиране на политическо решение.“

Освен Турция, Франция и Австралия партньорите от коалицията на САЩ, участващи във въздушната кампания в Сирия, включват Йордания, Саудитска Арабия и Канада. САЩ имат опит в коалиционно водене на бойни действия, по-специално в Близкия Изток, където има много съвършен център за управление на въздушни операции в базата Ал-Удейд в Катар.

Но Сирия е необичайно сложен случай. Асад има свои собствени ВВС, както и противовъздушна отбрана, способна да застраши самолети на САЩ или на други страни от коалицията. Засега той не е правил това, но ситуацията става по-сложна с по-нататъшното военно участие на Русия.

Към този момент военните служители на САЩ не преувеличават възможността от въздушни инциденти в Сирия.

„Винаги има потенциал за лоши изчисления и за инциденти, но е важно да се помни също, че в Сирия има много квадратни мили – каза миналата седмица говорител на щаба в Багдад, който управлява въздушните действия в Ирак и Сирия. - Повечето от тези удари с с участието на два или четири самолета. Те влитат, удрят и заминават“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!