НАТО призова Москва да не убива цивилни и да се извини за полетите над Турция

OFFNews 05 октомври 2015 в 22:24 4538 14

Русия да спре обстрела на сирийската опозиция и на цивилни граждани, да насочи нападенията си единствено срещу Ислямска държава, както и да даде незабавно обяснение за навлизането на руски изтребители в турското въздушно пространство.

Това послание отправя НАТО към Москва след днешното извънредно заседание на посланиците на държавите от  Северноатлантическия договор.

В изявлението на НАТО се посочва още, че руските удари по Хомс, Хама и Идлиб будят все по-нарастваща тревога, тъй като в тези три населени места има цивилни жертви, а бази на Ислямска държава изобщо не са атакувани.

Руските военни действия достигнаха още по-опасна точка с нарушаването на турското въздушно пространство на 3 и 4 октомври от изтребители Су-30 и Су-24. Руските самолети са навлезли над Турция въпреки конкретните, навременни и неколкократни предупреждения от турската страна. Съобразно практиката на НАТО турски изтребители са отговорили на тези нарушения с приближаването на нарушителя. Това безотговорно поведение крие изключителна опасност, пише още в изявлението.

Сигурността на НАТО е неделима и организацията на Северноатлантическия договор е солидарна с Турция, посочват още посланиците на държавите членки.

Американски източник на Reuters обаче изрази съмнение преди заседанието на Съвета на НАТО дали случилото се е наистина случаен пропуск на руската страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!